Článek
Občas se sám pro sebe spokojeně usměju nad tím, že je konečně zima. Vždyť kdy jindy do sebe můžete při odpoledních sedáncích ládovat máslové či tvarohové krémy? A pokud vás už namlsala první fotka, věřte, že tu máme další, ještě lahodnější. Vzhůru do zimního pečení!
Čokoládová roláda s kávovým krémem
Potřebujete: 8 vajec, 230 g cukru moučka, 20 g kakaa, 50 hladké mouky; na krém 3 vejce, 200 g cukru moučka, 1 lžičku mleté kávy (nebo kakaa), 200 g másla, 100 g čokolády na polevu spolu se lžící 100% rostlinného tuku.
Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli, žloutky ušlehejte do pěny s cukrem a kakaem. Poté k nim postupně přimíchávejte mouku a vyšlehané bílky. Rozetřete na pečicí papír na plechu a pečte při 180 stupních Celsia asi 8 minut. Poté na plát položte druhý pečicí papír, spolu s tím původním vše zarolujte a nechte vychladnout.
V parní lázni společně šlehejte vejce, cukr a mletou kávu, dokud krém není hustý – poté ho nechte zcela zchladnout. Kávový základ pak vyšlehejte s máslem a krémem potřete rozbalený a pečicích papírů zbavený základ. Zarolujte zpět a polijte čokoládou, kterou jste ve vodní lázni rozpustili spolu s tukem.
Roláda s mletými ořechy
Potřebujete: 5 vajec, 150 g cukru krupice, 60 g polohrubé mouky, 50 g mletých vlašských ořechů, 1 lžíci oleje, 250 g másla, 1 plechovku karamelového kondenzovaného mléka, 50 g mletých vlašských ořechů na obalení rolády.
Bílky oddělte od žloutků; bílky vyšlehejte se špetkou soli, žloutky s cukrem a ořechy do pěny. Přidejte k nim postupně sníh z bílků, olej a polohrubou mouku. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte 8 minut při 180 stupních Celsia. Ještě horkou roládu smotejte s pečicím papírem stejně, jako je to u prvního receptu.
Až roláda vychladne, vyšlehejte máslo s karamelovým kondenzovaným mlékem. Třemi čtvrtinami krému vymažte vnitřek rolády, zbytkem potřete smotanou roládu zvenku. Je třeba jí totiž ještě obalit ve strouhaných ořechách. A máte hotovo!
Mandarinková roláda s tvarohem
Potřebujete: 5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 1 lžíci oleje, 100 g mandarinkového kompotu bez šťávy, 250 g měkkého tvarohu, 1 sáček vanilkového pudinku, 200 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru.
Bílky oddělte od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha, žloutky zase ušlehejte s cukrem. Ke žloutkům přidejte olej, polohrubou mouku a sníh, zamíchejte a nalijte na plech na pečicí papír. Pečte při 180 stupních Celsia 10 minut, základ pak spolu s dalším pečicím papírem smotejte, podobně jako u prvního receptu. Nechte roládu vychladnout, mezitím připravte krém. V uvedeném množství mléka uvařte puding a nechte ho zchladnout. Poté ho vyšlehejte s tvarohem a vanilkovým cukrem. Přimíchejte mandarinky a krémem naplňte rozvinutou roládu. Zpět smotejte a dobrota je na světě.
Pokud patříte mezi milovníky sladkých moučníků, určitě projděte i další naše články, třeba Babiččiny recepty: Meruňková roláda nebo Souboj receptů: Tři sladké rolády. Určitě vám padnou do noty! A jestli ne, přidejte svůj recept do rubriky Vaše recepty!