Článek
Postup
01.
Bio pomeranče tentokrát nezmiňujeme jen tak – jde o to, že jejich kůra není chemicky ošetřena a v tomto případě se bude používat i ta. Investujte proto projednou do ovoce v této kvalitě, ať nejíte kůru promořenou chemickými zemědělskými postřiky.
Dva bio pomeranče oloupejte, pokud je silná slupka, vykrájejte z ní i část bílé vrstvy. Připravenou kůru zalijte v míse vlažnou vodou, zatižte ji, aby nemohla vyplavat, a nechte dva dny louhovat, zbavíte ji tak hořkosti. Jednou až dvakrát denně vyměňte vodu za čistou!
02.
Vylouhovanou kůru nakrájejte na požadovanou výslednou velikost (nudličky, malé kostičky…). V kastrolku svařte vodu s cukrem a přidejte do ní kůru.
03.
Tu následně vařte asi 20 minut, dokud se v podstatě všechna voda nevypaří a cukrový sirup se nevsákne do kůry. Jednotlivé kousky následně vyndejte, rovnoměrně je rozprostřete po pečicím papíru, aby vždy byly jen v jedné vrstvě, a nechte vychladnout.
04.
Jeden celý pomeranč (i s kůrou) omyjte, vložte ho do tlakového hrnce a zalijte ho vodou tak, aby byl úplně ponořený. Můžete k němu přihodit i pár hřebíčků, hvězdičku badyánu či kousek skořice. Hrnec následně uzavřete, natlakujte a vařte asi 15–20 minut. Po vyndání musí být pomeranč – včetně kůry – úplně měkký. Pomeranč nechte úplně vychladnout a pak ho celý rozmixujte na kaši.
05.
Než se pomeranč uvaří a vychladne, připravte si čokoládovou ganache. Čokoládu nalámejte na kousky a nasypte ji do misky. Smetanu s kouskem másla přiveďte k varu a vroucí směsí zalijte čokoládu, nechte chvilku odstát a míchejte tak dlouho, až se čokoláda rozpustí. Nakonec do ganache vmíchejte pomerančový likér či karibský rum a nechte zcela vychladnout.
06.
Troubu zapněte na 160 stupňů. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pevné pěny, přidejte mandlovou moučku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli a nakonec vmíchejte pyré z pomeranče. Hotové těsto nalijte do připravených formiček či košíčků na muffiny a dejte asi na 20 minut péct dozlatova.
07.
Upečené košíčky nechte rovněž zchladnout, potřete je ztuhlou čokoládovou ganache a ozdobte kandovanou kůrou.