Hlavní obsah
4,0
(2)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dovedete si představit víc zimní kombinaci sladkých dobrot, než jsou pomeranče s čokoládou? Tyhle dvě suroviny se doplňují prostě dokonale a odolat jim nejde ani náznakem. Upečte, a uvidíte!

1 hod., 10 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
  • 1 ks pomeranče
  • 130 g mandlové mouky
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 ks skořice
Krém
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce pomerančového likéru
Kandovaná kůra
  • 2 ks pomeranče
  • 200 g cukru krupice
  • 150 ml vody
Článek

Postup

01.

Bio pomeranče tentokrát nezmiňujeme jen tak – jde o to, že jejich kůra není chemicky ošetřena a v tomto případě se bude používat i ta. Investujte proto projednou do ovoce v této kvalitě, ať nejíte kůru promořenou chemickými zemědělskými postřiky.

Dva bio pomeranče oloupejte, pokud je silná slupka, vykrájejte z ní i část bílé vrstvy. Připravenou kůru zalijte v míse vlažnou vodou, zatižte ji, aby nemohla vyplavat, a nechte dva dny louhovat, zbavíte ji tak hořkosti. Jednou až dvakrát denně vyměňte vodu za čistou!

02.

Vylouhovanou kůru nakrájejte na požadovanou výslednou velikost (nudličky, malé kostičky…). V kastrolku svařte vodu s cukrem a přidejte do ní kůru.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Tu následně vařte asi 20 minut, dokud se v podstatě všechna voda nevypaří a cukrový sirup se nevsákne do kůry. Jednotlivé kousky následně vyndejte, rovnoměrně je rozprostřete po pečicím papíru, aby vždy byly jen v jedné vrstvě, a nechte vychladnout.

04.

Jeden celý pomeranč (i s kůrou) omyjte, vložte ho do tlakového hrnce a zalijte ho vodou tak, aby byl úplně ponořený. Můžete k němu přihodit i pár hřebíčků, hvězdičku badyánu či kousek skořice. Hrnec následně uzavřete, natlakujte a vařte asi 15–20 minut. Po vyndání musí být pomeranč – včetně kůry – úplně měkký. Pomeranč nechte úplně vychladnout a pak ho celý rozmixujte na kaši.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Než se pomeranč uvaří a vychladne, připravte si čokoládovou ganache. Čokoládu nalámejte na kousky a nasypte ji do misky. Smetanu s kouskem másla přiveďte k varu a vroucí směsí zalijte čokoládu, nechte chvilku odstát a míchejte tak dlouho, až se čokoláda rozpustí. Nakonec do ganache vmíchejte pomerančový likér či karibský rum a nechte zcela vychladnout.

06.

Troubu zapněte na 160 stupňů. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pevné pěny, přidejte mandlovou moučku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli a nakonec vmíchejte pyré z pomeranče. Hotové těsto nalijte do připravených formiček či košíčků na muffiny a dejte asi na 20 minut péct dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

07.

Upečené košíčky nechte rovněž zchladnout, potřete je ztuhlou čokoládovou ganache a ozdobte kandovanou kůrou.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám