Článek
Postup
01.
Suroviny na těsto rukama pořádně propracujte, až vznikne hladké těsto. To zabalte do igelitového sáčku a uložte asi na 20–30 minut odpočinout do lednice.
02.
Troubu zapněte na 180 stupňů. Cukr nasypte na dno pánve a nechte ho trochu zkaramelizovat. Postupně do něj vmíchejte 200 ml smetany ke šlehání, až vznikne hladká omáčka. Hotovou ji nechte vychladnout.
03.
Odpočinuté těsto vyválejte, urovnejte do koláčové formy (jednoduše to jde tak, že těsto vyválíte na potravinářské folii nebo pečicím papíře), překryjte ho kusem papíru na pečení a nasypte na něj pečicí (nebo obyčejné) fazole – díky nim se během pečení těsto nezvlní. Takto připravené těsto vložte do vyhřáté trouby a nechte asi 20 minut péct do lehce zlatavé barvy.
04.
Upečený a vychladlý korpus (bez papíru a fazolí) polijte trochou karamelové omáčky, urovnejte do něj na kolečka nakrájené banány a zalijte zbytkem karamelové polevy.
05.
Druhou část šlehačky (250 ml) vyšlehejte do tuha, můžete přidat podle chuti i lžíci moučkového cukru, který navíc funguje podobně jako ztužovač do šlehačky. Koláč potřete šlehačkou, posypte nastrouhanou čokoládou a nechte ho přes noc ztuhnout v lednici. Pokud bude při krájení karamel trochu téct, nevadí!