Článek
Po bulguru, tofu a jáhlách jsme zvolili pohanku. Tato plodina je velmi oblíbená mezi vegetariány a makrobiotiky. „Je přirozeně bezlepkovou potravinou a prodává se loupaná, neloupaná, krupice, ale i jako lámanka a mouka,“ uvádí Ing. Iva Veselá z poradny Food Life a pokračuje: „Je obzvláště ceněná pro svou dietetickou hodnotu, obsahuje 12 procent bílkovin, esenciální aminokyseliny, rutin a flavonoidy pozitivně působící na cévní stěny, zinek, draslík i železo,“ doplňuje nutriční specialistka.
Co umí?Klady pohanky jsou v jejích léčivých účincích: zpevnění žilních stěn a prevence některých cévních poruch, snižuje riziko trombózy, infarktu i mrtvice, léčba hemoroidů (ideálně v kombinaci s lněným semínkem). „Z hlediska čínské medicíny posiluje dráhu sleziny a žaludku, kterou mají ženy často oslabenou,“ uvádí Iva Veselá. Podle ní pohanka dokáže z těla odstranit vlhkost, na druhé straně v nadmíře má záhřevné účinky a podporuje pocení.
Kdy je pohanka ideální? Máte-li potíže s praskáním žilek nebo tendenci ke zvýšené krvácivosti. U žen dokáže zmírnit bolestivou a silnou menstruaci.
Kdy kterou použít?Vybrali a uvařili jsme pro vás čtyři typy jídel, každý z jiného druhu pohanky, tak, abyste si opravdu mohli vybrat, co vás zaujme. Slané palačinky jsme připravili z pohankové mouky, snídaňovou sladkou kaši z pohankové krupice, polévku z lámané pohanky a rizoto z pohanky loupané. Příprava všech druhů je snadná, rychlá a všechny jsou cenově přijatelné: 500 gramů stojí průměrně 30 korun.
Pohankové palačinky
Na 4 palačinky potřebujete:3 lžíce pohankové mouky, 1 vejce, 2 dl mléka, sůl, bílý pepř, 40 g červených fazolí v plechovce, 8 plátků oblíbeného sýra, 1 stroužek česneku, olej
Salátek k tomu: půl balíčku rukoly, půl ledového salátu, olivový olej, pár kapek limetky, sladké balsamico na zakápnutí, 4 sušená rajčata nakládaná v oleji. Vše smíchejte.
Postup:Těsto na palačinky je stejné jako u klasických, ale nesladíte jej. Rozšlehejte tedy vejce s mlékem a moukou, přisolte, opepřete, přidejte pár kapek oleje. Nalijte na rozpečenou pánev. Mezitím si připravte fazolovou pastu: jen rozmixujte fazole s česnekem, dokořeňte. Na hotové palačinky dejte nejdříve plátkový sýr, pak pastu a stočte. Podávejte teplé spolu se salátem.
Náš tip:Náplň z fazolí a sýru má své důvody pro hubnutí: jídlo je tak vyvážené bílkovinami.
Pohankové rizoto
Pro 2 osoby potřebujete: 150 g loupané pohanky, 70 g rýže basmati, 2 větší žampiony, 1 hlívu ústřičnou, 1 cibuli šalotku, čerstvý koriandr, sůl, pepř, pár kapek sójové omáčky, 100 g sýru na strouhání, 1/3 balíčku mrazené zeleniny s kukuřicí a 40 g červených fazolí z plechovky
Postup: Pohanku společně s rýží vložte do asi litru studené vody, osolte, nechte dojít k varu a pak 10 až 12 minut nechte vařit. Mezitím nakrájejte cibuli a žampiony, nechte na oleji pár minut podusit a přidejte mrazenou směs i fazole. Dochuťte kořením i sójovou omáčkou a vše pak promíchejte s uvařenou pohankou a rýží. Před podáváním posypte sýrem a koriandrem.
Zeleninová polévka s pohankou
Pro 2 osoby potřebujete: zeleninu na vývar, tedy celer, petržel, 2 mrkve, kousek zelí, i čínského, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, nať petržele, 2 až 3 lžíce pohankové lámanky
Postup:Zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte. V hrnci rozehřejte olej, vsypte zeleninu a orestujte. Pak přidejte pohanku a zalijte asi litrem vody. Polévku osolte a nechte vařit asi 20 minut, než změkne pohanka. Před podáváním posypejte nakrájenou petrželkou.
Přejeme vám dobrou chuť!