Hlavní obsah
4,2
(9)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Rizota na všechny způsoby se těší velké oblíbenosti. Nejsou většinou finančně náročná a ani nedají moc práce. Zde je recept na jedno skvělé rizoto s houbami, parmezánem a vinnou omáčkou.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g rýže arborio
  • 400 g čerstvých hub
  • 50 g šalotky
  • 1 250 ml hovězího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 150 g másla
  • 200 g parmazánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Rýži propláchněte a nechte odkapat. Pokud používáte sušené houby, namočte je do převařené vody a nechte je nabobtnat. Šalotku si nakrájejte na silnější plátky.

Foto: Petr Makovička

Houby a šalotku nakrájejteFoto: Petr Makovička

02.

Na olivovém oleji asi 2 minuty zarestujte rýži. Pak přidejte bílé víno, přidejte část hub (v případě sušených i s vodou, ve které se máčely) a podle potřeby přilévejte vývar z masa nebo kostí (asi 1 litr). Rýži pomalu vařte zhruba 18 minut.

Foto: Petr Makovička

Přilijte víno a popřípadě vývarFoto: Petr Makovička

03.

Na olivovém oleji zarestujte zbytek hub, přidejte tymián a šalotku. Když jsou houby měkké, přidejte uvařenou rýži.

Foto: Petr Makovička

Houby krátce orestujte a přidejte šalotkuFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

K houbám přidejte uvařenou rýžiFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Čerstvý tymián nasekejte najemnoFoto: Petr Makovička

04.

Podle potřeby ještě přilévejte horký vývar z masa nebo kostí a rýži ještě chvilku duste, aby byla opravdu al dente (na skus). Každá rýže se dělá jinak dlouho, takže ji nezapomínejte průběžně ochutnávat!

05.

Když je vše hotové, přidejte máslo a nastrouhaný parmezán. Vše důkladně míchejte, aby omáčka byla krásně krémová. Neměla by ale přejít varem! Dochuťte čerstvě mletým pepřem (případně dosolte) a neustále míchejte. Rizoto mícháním provzdušníte a bude díky tomu krásně kypré a nadýchané.

Foto: Petr Makovička

Přidejte máslo, podle chuti přisolteFoto: Petr Makovička

06.

Rizoto podávejte na velkém talíři a dozdobte jej parmezánem a snítkou tymiánu. Nezapomeňte, že i na stole by měla být mistička s parmezánem, aby si hodovníci mohli přidávat podle chuti!

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie18 854,05 kJ
Bílkoviny130,2 g
Tuky252,4 g
Sacharidy421,7 g
Sůl22,2 g
SAFA121,02 g
Vláknina22,51 g
Cukry11,03 g
Související témata:

Načítám