Článek
Ptáte se, v čem je dnešní recept tak výjimečný? Místo mouky do něj patří namleté suchary. A nemusíte mít strach, že by byl suchý. Díky oříškům krásně voní a čokoláda mu dodává měkkost. Jak tedy na něj?
Na 1 biskupský chlebíček potřebujete: 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 6 vajec, 100 g sucharů, 100 g ořechů (já jsem použila směs vlašských, lískových, kešu a para ořechů), 100 g hořké čokolády, 1 lžičku prášku do pečiva, 3 lžíce rumu a podle potřeby tuk a trochu nastrouhaných sucharů na vysypání.
Suchary, oříšky a čokoládu postupně namelte v mlýnku na strouhanku nebo v robotu. V případě nouze je stačí nastrouhat klasicky na struhadle, ale zabere to už poměrně dost času. Čokoládu je dobré před strouháním vložit na chvíli do mrazáku, aby tak rychle neměkla.
Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Povolené máslo nejdřív utřete do pěny a postupně pak přidávejte žloutky a cukr, až vznikne hladká hmota.
Když je ta hotová, vyšlehejte sníh z bílků. Aby vám lépe držel, můžete přidat špetku soli nebo lžíci studené vody. Tipy, jak dobře vyšlehat sníh, najdete v článku Nevíte, co s bílky? Zkuste tyhle moučníky!.
Do vyšlehaného másla postupně zamíchejte směs sucharů, oříšků a čokolády, prášek do pečiva a nakonec bílkový sníh. S tím už zacházejte opatrně. Těsto stěrkou nebo vařečkou jen „prohazujte“, aby nespadlo.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy – já jsem zvolila biskupský chlebíček, skvěle se hodí ale třeba i jako korpus na dort, v tom případě by tato dávka odpovídala formě o průměru 24 centimetrů. Formu pak vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 25–30 minut. Hotová skvěle chutná ještě horká!
Vyzkoušet můžete také Babiččiny recepty: Sladký nákyp s oříšky.
Máte i vy nějaký skvělý recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Pošlete mi jej na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Ty nejlepší z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.