Hlavní obsah
3,3
(4)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

S horkými dny chuť na sladké přejde jen málokoho, a je proto na čase udělat si lehkou variantu něčeho hrozně dobrého. Recept na skvělý mandlový dezert bez mouky nám poslala čtenářka Eva Hubačová z Bánské Bystrice, takže s námi dnes můžete ochutnat, jak se peče na Slovensku!

35 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 7 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 15 g mandlí
  • 3 lžíce kakaa
  • 100 ml kávy espresso
Krém
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 3 ks žloutků
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 ml kávy espresso
Na ozdobení
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 30 g hořké čokolády
Článek

Postup

01.

Nejprve zapněte troubu na 180 stupňů Celsia a oddělte žloutky od bílků. Ze všech 7 bílků pak vyšlehejte ve velké míse tuhý sníh (aby lépe držel, můžete přidat špetičku soli). Do něj pak postupně zašlehejte krupicový cukr, 7 žloutků, kakao a namleté loupané mandle. Když máte hotovou pevnou hmotu, zašlehejte do ní ještě 1 dl silné černé kávy.

02.

Hotové řídké těsto nalijte na plech vystlaný pečicím papírem, rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše a dejte na asi 12–15 minut upéct.

03.

Mezitím si připravte krém. Měkké, povolené máslo rozšlehejte a postupně do něj přidejte moučkový cukr, 3 žloutky a kakao nebo nad parou (či v mikrovlnce) rozpuštěnou čokoládu – s tou je to lepší. Nakonec do krému postupně zašlehejte černou kávu. V případě, že se vám krém srazí, stačí jej mírně zahřát a krém se opět spojí dohladka.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Upečený plát těsta nechte vychladnout, rozkrojte ho podélně na polovinu, jednu z nich namažte vrstvou krému a přiklopte druhou polovinou. Vršek případně namažte zbývajícím krémem a ozdobte mandlovými lupínky nebo nastrouhanou čokoládou.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Dezert opatrně nakrájejte na 10 porcí.

Související témata:

Načítám