Článek
Vlastin recept oceníte zejména ve chvíli, kdy vás čeká spolu s přáteli nějaké to popíjení slivovičky nebo jiného alkoholu. Její Slovácké chipsy jsou totiž docela mastné, takže vám nehrozí zdaleka tak rychlá opilost!
Na 1 misku chuťovek potřebujete: 1 listové těsto (270 g), 1 vejce, grilovací koření, podle chuti 3–4 tenké klobásy nebo 200 g špeku či slaniny a 100 g tvrdého sýru (já jsem použila goudu).
Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát, případně si můžete koupit už rozválené listové těsto. V misce rozšlehejte vajíčko a klobásu a špek nakrájejte na malé kousky.
Listové těsto rozprostřete na pečicí papír na plech a celou jeho plochu potřete vajíčkem a posypejte grilovacím kořením.
Jako do mřížky pak rovnoměrně do sloupců i řádků narovnejte kousky klobásy nebo špeku. Sýr nastrouhejte najemno a celé listové těsto jím rovnoměrně posypejte.
Vezměte rádélko a mezi kousky klobásy listové těsto rozkrájejte na čtverečky. Pozor! Opravdu jej rozkrájejte už teď, upečené těsto už byste spíš jen rozlámali.
Takto připravené jednohubky vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 10 minut, až bude sýr rozpuštěný a krásně zlatavý.
Hotové čtverečky ještě jednou podle potřeby projeďte rádélkem tam, kde se spekl sýr, naservírujte na misku a můžete podávat. Je to skvělé ještě horké i studené.
Nápadů na jednohubky není nikdy dost! Nechte se inspirovat také našimi vajíčkovými jednohubkami nebo Jednohubky, které návštěvě vyrazí dech.
Své recepty mi můžete posílat na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem! Příští týden se v seriálu Recepty od čtenářů můžete těšit na kuře pečené se zelím!