Článek
Spousta lidí se přípravy houskového knedlíku bojí jako čert kříže. Obavy přitom nejsou na místě! Stačí mít jen správný recept, trpělivost při kynutí a skvělá příloha k masu a omáčkám je na světě bez slz a zklamání. Nevěříte? Podívejte se na nejnovější video ze Školy vaření s šéfkuchařem Martinem Buškem!
Ať nejste za „knedlíka“
Jelikož se knedlíky v každé rodině připravují po několik desetiletí, existuje zákonitě spousta fíglů, aby se vám ty „mršky“ bezpečně povedly. Tak třeba tenhle: Housky nakrájejte na kostičky už na začátku přípravy. Mírné oschnutí na vzduchu ještě před přidáním do těsta jim jen a jen prospěje. Před krájením je ještě nutné očistit je od zrnek soli a kmínu! Kostičky pečiva lze také krátce osmažit na másle, houska je pak pevnější a trochu tvrdší.
Někdo dělá těsto z polohrubé mouky, nicméně ty z hrubé jsou prý výrazně lepší. Když už máte vykynuto, těsně před vkládáním připravených knedlíků do vroucí vody namočte ruku ve studené vodě a dlaní knedlíky otřete – díky tomu při vaření nepopraskají. Neuděláte chybu ani když vodu na vaření osolíte.
Knedlíky lze připravovat dokonce i v páře. Do většího hrnce nalijte vodu (do výšky asi 3 cm), okraje zaryjte plátnem a po obvodu upevněte provázkem kolem hrnce a dejte na plotnu. Na plátno položte dvě šišky, přikryjte dalším hrncem a nechte asi 30 minut vařit.
Hotové kynuté knedlíky ihned propíchejte vidličkou, vyjde z nich pára a nesrazí se. Také se vyplatí je ihned nakrájet – nožem, nití nebo kráječem na knedlíky.
Vynikající jsou s rajskou omáčkou s hovězím masem!
Na 4 porce potřebujete: 600 g hovězího zadního, 50 g slaniny, 1 cibuli, 1 mrkev, čtvrt celeru, 1 kořenovou petržel, 100 g másla, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 3 lžíce hladké mouky, 200 g rajského protlaku, 200 g kečupu, sůl, cukr, mletou skořici, 1 citron
Maso prošpikujte slaninou (Nevíte jak na to? Je to stejné jako u svíčkové. Návod najdete ZDE) a dejte vařit do osolené vody s divokým kořením. Vařte doměkka a vývar neustále dolévejte, aby vám zbylo asi 800 ml.
V hrnci rozpusťte máslo a dejte do něj najemno nakrájenou cibuli, očištěnou nakrájenou mrkev, celer, petržel a restujte dorůžova. Poté přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Dále přidejte mouku, protlak, kečup a zalijte scezeným vývarem. Důkladně rozšlehejte, přidejte skořici a nechte pozvolna vařit asi 20 minut. Již skoro hotovou omáčku ochuťte cukrem a solí, popřípadě citronovou šťávou. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť!