Článek
Ořechy jsou bezesporu tím, co byste si měli dopřávat pravidelně – ne pouze kolem Vánoc. Protože ale nejsou nejlevnější, je dobré vědět, jak si vybrat při nákupu ty kvalitní.
„Určitě mohu doporučit, abyste je nakupovali ve specializovaných prodejnách. Kontrola kvality je mnohem větší – jednak od potravinářské inspekce, při přepravě, ale do poslední chvíle i při prodeji personálem. Pokud by se vám pak nezdála jejich chuť, můžete je reklamovat,“ říká Jimmy Shaya z Diana Company spol. s r. o. – svět oříšků, se kterým jsme připravili následující rady pro nákup vážených ořechů.
Jak vybírat ořechy?
Jak poznáte kvalitní ořechy? Tady je pár obecných rad:
1. Jsou větší– znamená to, že se jim dobře dařilo.
2. Jsou celé– tedy ne ani ve formě zlomků, ani půlek. Celé ořechy jsou dražší. Každý druh ořechů má i několik velikostních tříd – čím větší jsou, tím kvalitnější, a tím i dražší.
3. Chutnají čerstvě – na jazyku po nich nezůstane nepříjemná chuť. Pokud narazíte na víc hořkých, nejezte je a reklamujte. Stejně tak ořechy žluklé.
4. Nemají tečky a flíčky – právě ty mohou být znamením, že je ořech napadený škůdcem. Ten může provrtat i velmi tvrdou skořápku. Vyskytují se u mandlí, kešu, lískových ořechu a vlašských jader.
5. Neobsahují cizí materiály– například slupky nebo pecky.
Takhle vypadají kvalitní ořechy
Naučíme vás, jak si při nákupu vybrat kvalitní ořechy – a protože obrázek je někdy lepší než jen popis, tady máte „vzorky" toho, jak by měly dobře zvolené ořechy vypadat.
Vlašská jádra
Při výběru porovnejte barvu – světlejší jsou lepší. Preferujte ořechy bez výrazných žilek. Neměly by to být převážně zlomky, tedy čtvrtky nebo menší. Půlka, tedy takzvaný celý vlašák, je přesně to co hledáte. Rozhodně dávejte pozor na čistotu – tedy nemají obsahovat například zbytky skořápek.
Mandle
Preferujte tvrdé typy. Sledujte, zda nejsou mandle příliš poškozené třením. Měly by být vypnuté, plné – nikoli svraštělé. Měly by příjemně vonět i chutnat.
Lísková jádra
I u nich sledujte míru poškození vzniklého třením a otlučením, měla by mít plný tvar. Neměla by obsahovat mnoho rozpůlených nebo poškozených kusů. U těchto ořechů je třeba hlídat i skladování, jsou velmi náchylné na vsáknutí vlhkosti.
Kešu
Jejich barva by měla být krémová, světlá až bílá, nikoli žlutá či s nádechem do hnědé barvy. Musí být křehké a křupavé, dostatečně velké. Pozor na škůdce a parazity, kteří způsobují černé tečky.
Pistácie jádra
Producentů je hned několik, ale za ty největší a zároveň nejkvalitnější se považují íránské a americké. Z hlediska kvality také rozhoduje způsob otevírání – buď k němu dojde mechanicky, nebo přírodně. Druhý způsob svědčí o tom, že jsou jádra dobře vyzrálá. O kvalitě svědčí i klasická zelená barva, které se říká pistáciová právě po tomto druhu ořechů.
Para ořechy
Jejich barva by neměla být příliš světlá ani tmavě hnědá, protože pak jsou nedozrálé nebo přepražené (praží se během loupání). Pozor nemluvíme o hnědé slupce, kterou para musí bezpodmínečně mít.
Pekan
Tento ořech by měl křupat a vonět, měl by mít tmavě hnědou barvu, která prozrazuje jeho zralost. Jelikož je si pekan s vlašskými jádry velmi podobný, platí u něj stejná pravidla. Preferujte půlky, tedy takzvané celé, vaše plná hrst by neměla obsahovat mnoho zlomků.
Makadam
Jejich chuť je pokaždé trochu jiná, závislá na zemi původu. Nejčastěji se k nám dovážějí z Austrálie, JAR, Keni či Brazílie. Ořechy mají být křupavé, hezky kulaté a impozantně velké oproti například lískovým jádrům. Půlkám se rozhodně vyhněte.
Arašídy loupané
Ačkoli jde o plody podzemnice olejné, tedy nikoli oříšky, jsme zvyklí je mezi ně počítat – takže jsme je zařadili i do tohoto přehledu. Při jejich nákupu je nejdůležitějším faktorem barva – dejte přednost světlejším. Mezi nimi by nemělo být příliš rozpůlených kusů. Stejně důležitá je pak chuť. U arašídů stoprocentně poznáte podle chuti, že nejsou čerstvé – jsou totiž jedny z nejnáchylnějších na skladování a převoz.
Význam některých ořechů pro zdraví
- Mandle posilují kosti, protože obsahují víc vápníku a hořčíku než většina ostatních ořechů.
- Vlašská jádra snižují cholesterol a brání výkyvům hladiny cukru v krvi.
- Lísková jádra obsahují vitamin E a flavanoidy, které svědčí cévám a pomáhají snižovat krevní tlak.
- Para ořechy jsou jedním z nejlepších zdrojů selenu, podporují imunitu.
- Makadamové ořechy jsou skvělé pro mozek – zlepšují paměť a soustředěnost. Obsahují velké množství omega 3, 6 a 9 mastných kyselin.
Jaké ořechy jsou vaše nejoblíbenější? Napište nám!