Článek
A někteří dermatologové dokonce tvrdí, že je tato metoda účinnější, než mazání se krémy. Molekuly kolagenu jsou totiž příliš velké na to, aby prošly kůží, a ne všechny přípravky obsahují látky, které ho jsou schopny do spodních vrstev pokožky dopravit. Některé potraviny mají přitom schopnost produkci kolagenu zvýšit.
Je vám více než pětadvacet let? Pak i vy spadáte do kategorie žen, které by se měly na „protivráskové“ specialitky zaměřit. Právě od tohoto věku to jde totiž s kolagenem „z kopce“. Kolagen ale není jediný, kdo naší pokožce pomáhá. Stejně důležité jsou i antioxidanty, vitaminy a omega-3 mastné kyseliny.
Dejte šanci sóje
Ačkoli se v našich jídelníčcích ještě příliš nezabydlela, je sója doslova zázračnou potravinou. Kromě vysokého obsahu bílkovin v ní najdete také spoustu aminokyselin, minerálních látek a vitaminů A a B. Sója ovšem nepomáhá jen našemu zdraví, obsahuje totiž fytoestrogeny, jejichž účinky jsou přirovnávány k působení estrogenu. Ten má význam zejména u žen, které procházejí menopauzou. V tomto období totiž klesá hladina estrogenu v těle a s ním právě i množství kolagenu. Dávejte si proto pravidelně sójové výrobky, nápoje nebo tofu.
Tučné neznamená vždycky špatné
Chcete, aby vaše pokožka zůstala dlouho krásně pružná? Zásobujte se omega-3 mastnými kyselinami. Ty najdete v tučnějších rybách, jako je losos, makrela, sleď nebo sardinky. Podle dermatologa Nicholase Perriconea právě tyhle ryby omezují výskyt zánětlivých projevů v pokožce. Ty přitom ani nemusí být okem viditelné. Takovéto záněty potom zákeřně snižují tvorbu kolagenu. Vzpomeňte si na to, až budete řešit, co udělat k sobotnímu obědu.
Dopřejte si „flák“ masa
Co se týče krásy, nejvýživnějším masem, které si můžete dát, je krůtí. V tom se totiž nachází super látka karnosin, která podporuje regeneraci buněk, hojení ran a zpomaluje stárnutí organismu. Kromě krůtího masa ji najdete ve všech produktech, které jsou bohaté na proteiny. Hovězí, vepřové, drůbež a v menší míře i ve vejcích.
Zelená pro krásu!
Pokud chcete udržet hladinu kolagenu v pleti, potřebujete antioxidanty, které zneutralizují škodlivé volné radikály. S tím vám nejvíce pomůže zelená zelenina, jako je brokolice, kapusta, špenát, řeřicha, ale i zelí.
Bez „céčka“ to nepůjde
Pro dostatečnou produkci kolagenu a zásobu antioxidantů v těle je nezbytný vitamin C. Ten najdete kromě výše zmíněné zeleniny také v ovoci. Krásná budete po černém a červeném rybízu (nicméně v černém je vitaminu C jednou tolik), kiwi, papáje, pomeranči. Na plné čáře potom vedou šípky.
Zkuste zařadit co nejvíce výše zmíněných potravin do svého jídelníčku a zlepší se nejen stav vaší pleti, ale i zdraví!