Článek
Podle čeho zvolit přístroj, který bude poslouchat vaše chutě? Představíme klady i zápory jednotlivých typů kávovarů a poradíme, nač si při koupi dát pozor.
S tlakem, nebo překapat?
Klasické překapávače připravují kávu bez tlaku, překapáním horké vody přes namletou kávu. Víc chuti a síly z mleté kávy získáte ale přepařením vodou o teplotě zhruba 90 °C a tlakem, což dovedou přístroje na espresso.
Překapávače jsou levné, velmi snadno se udržují, můžete je využít i na přípravu čaje a nezaberou moc místa. Můžete dokupovat papírové filtry na kávu nebo si pořídit přístroj s permanentním filtrem. Jediné, co můžete ovlivnit, je to, kolik kávy a vody dáte.
Máte raději espresso, tedy silnější chuť? Pak si můžete vybrat v zásadě ze dvou typů přístrojů na espresso – manuální a automatické.
Pákové kávovary
Manuální přístroje, pákové, nemají mlýnek na zrnkovou kávu, tudíž vyžadují, abyste ji dodali namletou, nadávkovali ji, upěchovali, nastavili intenzitu a čas spaření. Po každém použití je zapotřebí páku a sítko vyčistit. Můžete si pořídit typ s tryskou na napěňování mléka.
Pákové kávovary jsou levnější než ty plnoautomatické, jsou skladnější. Minusem je nutnost obsluhy a také to, že výsledný nápoj může mít velmi proměnlivou kvalitu, která záleží i na kvalitě mletí a napěchování.
Kapslové přístroje
Jsou levné, skladné, můžete si vybrat z různých druhů nápoje, jsou snadno obsluhovatelné – stačí jen doplňovat vodu v nádržce a vložit kapsli. Nevýhodou je právě cena kapslí a to, že konkrétní kávovar je schopen pracovat jen s konkrétní značkou kapslí. Ekologové v poslední době stále častěji upozorňují na to, že kapsle jsou obtížně recyklovatelné, takže by je nejraději zakázali.
Na trhu najdete i přístroje na porcovanou kávu, takzvané PODy, tedy polštářky obsahující dávku kávy.
Plnoautomatické kávovary
Nabízejí velmi pohodlnou přípravu kvalitní kávy. Mají mlýnek, takže na každý nápoj umelou čerstvou dávku. Ovládání je velmi snadné, zvládnou připravit celou škálu nápojů.
„Dokážou připravit cappuccino, café latté, ale také třeba čokoládu. Můžete si vybrat podle designu, barevného provedení nebo velikosti. Velmi oblíbené jsou značky De'Longhi, Krups nebo Saeco, které jsou v této kategorii dominantní a nabízejí řadu velmi kvalitních přístrojů do domácností,“ říká Tomáš Zezula, produktový specialista Euronics.
Předností je nejen nabídka mnoha nápojů, ale i to, že zohlední vaše požadavky. „Můžeme nabídnout nastavení až šesti individuálních uživatelských profilů. Všechny nápoje, od klasického espressa přes cappuccino až po horkou čokoládu si můžete personalizovat dle preferované chuti nebo velikosti pomocí jednoduché technologie s dotykovou obrazovkou," říká Dana Jirsíková, brand manažerka značky De'Longhi.
Na co pozor při nákupu?
- Kvalitní mlýnek – měl by pracovat rychle a tiše, ale kávu nepřepálit. Skvělé je, pokud lze nastavit hrubost mletí.
- Tlak – intenzivní chuť potřebuje dostatečný tlak, za ideální se považuje kolem 15 barů.
- Kvalita našlehání mléka – pěna by měla být hustá a krémová, systém by měl jít rychle, pohodlně a efektivně čistit. „Protože stále víc lidí preferuje alternativní druhy mléka, měl by systém našlehat bohatou pěnu i ze sójového, mandlového či dalšího typu,“ radí Dana Jirsíková.
- Jednoduché čištění – Pro životnost přístroje i kvalitu nápojů je velmi důležitá i pravidelná údržba, tedy čištění přístroje od zbytků kávy, ale i odvápňování. Je skvělé, pokud vás na nutnost takového zásahu upozorní přístroj hláškou na displeji.
Nabídka na trhu
Další vychytávky vám představíme na konkrétních přístrojích, které jsou na trhu.
Jakou kávu máte nejraději? Napište nám.