Článek
Jsou takové druhy cukroví, které byste zkrátka měli upéct. Mezi ně určitě patří třeba vanilkové rohlíčky (recept na ně vám přineseme už příští týden!), pracny, linecké s marmeládou nebo cukroví s ořechem přilepeným na čokoládové polevě.
Na 1 plech naplněného cukroví potřebujete: 250 g hladké mouky plus trochu na podsypávání, 100 g cukru moučka, 160 g tuku (másla nebo rostlinného tuku na pečení), 20 g kakaa, 2 žloutky, 50 g mletých vlašských ořechů a 50 g mletých mandlí.
Na krém: Jak připravit univerzální máslový krém, se dozvíte v receptu na oříškové košíčky přelité čokoládou.
Na polevu: 50 g mléčné čokolády a kousek tuku na její rozředění.
Na ozdobu: 100 g vlašských ořechů, ale pozor! Ideálně jen celých polovin nebo aspoň čtvrtin, ale záleží na tom, jak velké kousky budete vykrajovat.

Surovin je potřeba jen párFoto: Ondřej Hošt
Mouku prosejte na pracovní plochu, do důlku uprostřed hromádky mouky dejte tuk, mleté ořechy, cukr, kakao a žloutky. Vypracujte hladké těsto, které nechte v lednici asi půl hodiny odpočinout, aby tolik nelepilo. Těsto pak vyválejte na pomoučené pracovní desce na plát tenký asi 2 milimetry a vykrajujte z něj kolečka nebo třeba kulatější kytičky. Pozor ale, ať se vám navrch pak vejde polovina ořechu!

Vypracované a odpočaté těsto vyválejteFoto: Ondřej Hošt
Kousky cukroví klaďte vedle sebe na plech vystlaný pečicím papírem a pečte asi 8–10 minut v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia.

Cukroví pečte asi 8–10 minutFoto: Ondřej Hošt
V míse vyšlehejte krém podle našeho návodu nebo použijte jiný svůj oblíbený. Polovinu cukroví potřete pomocí cukrářské zdobičky krémem a přiklopte druhou polovinou. Nechte ztuhnout.

Vyšlehejte rumový krémFoto: Ondřej Hošt
V kastrolku rozpusťte – ideálně ve vodní lázni – čokoládu s trochou tuku a nechte vzniklou polevu trochu zchladnout. Pak v ní opatrně máčejte cukroví. Nakonec navrch každého kousku lehce přimáčkněte půlku nebo čtvrtku hezkého, a pokud možno co nejméně „obouchaného“ vlašského ořechu.

Cukroví naplňte, poslepujte a ozdobteFoto: Ondřej Hošt

S tímhle cukrovím jednoznačně zabodujete!Foto: Ondřej Hošt
Které druhy cukroví jsou vaše nejoblíbenější? Plněné krémem, marmeládou, nebo úplně suché? Napište nám do diskuse pod článkem!