Článek
S našimi dezerty už se nebudete muset rozhodovat, jestli máte větší chuť na sladkost, nebo na alkohol, protože tyhle tři zastoupí oboje! Alkohol v kuchyni neznamená jen rizoto s vínem, nebo pečínku na pivu, uvidíte, že vás tyhle dezerty ohromí!
Pěna s vaječným likérem
Na 4–6 porcí potřebujete: 4 plátky čiré želatiny, 2 žloutky, 100 g cukru moučka, 100 ml vaječného likéru, 250 ml smetany ke šlehání, lžičku kakaa, 5 lžic vody
Postup: Želatinu nechte 10 minut nabobtnat v 5 lžících vody. Mezitím utřete žloutky s cukrem a vaječným likérem a smetanu ušlehejte do tuha. Na mírném ohni rozpusťte želatinu (nesmí se vařit!) a vmíchejte ji ke žloutkům. Opatrně do hmoty zašlehejte i šlehačku a nechte v lednici minimálně 2 hodiny zatuhnout. Lžící pak vykrajujte nočky, které upravte na talířku a posypejte kakaem. Tekutou směs můžete i rozdělit na jednotlivé porce a podávat rovnou ve skleničkách, ale odpadne vám tak povinnost „zbavit se“ zbytků z vykrajování nočků :-)
Banánový mléčný koktejl s rumem
Na 2 koktejly potřebuje: 1 banán, 80 ml mléka, 3 kopečky vanilkové zmrzliny, 100 ml bílého rumu, šlehačku, čokoládové kondenzované mléko
Postup: Do mixéru nakrájejte banán, zalejte mlékem a rozmixujte do hladka. Přidejte rum a zmrzlinu a znovu promixujte. Stěny vyšší sklenice zevnitř ozdobte čokoládovým kondenzovaným mlékem a koktejl podávejte s ušlehanou šlehačkou a brčkem.
Palačinky s pomerančovým sirupem
Na 4 porce potřebujete:2 vejce, lžíci cukru krupice, 140 g polohrubé mouky, sůl, 200 ml mléka, rostlinný olej
Na sirup: 100 g cukru, 80 g másla, 150 ml pomerančové šťávy, kůru z půlky chemicky neošetřeného pomeranče, 6 lžic koňaku nebo pomerančového likéru
Postup: Vejce ušlehejte s cukrem, špetkou soli, lžící oleje a polovinou mléka. Střídavě pak přidávejte mouku a zbylé mléko, až vznikne tekuté těsto. Nechte chvíli odstát a mezitím si připravte pomerančový sirup: cukr nechte na malém ohni rozpustit na karamel, nemíchejte ho, jen občas rendlíkem zatřeste. Sundejte z plamene, přidejte máslo a pomerančovou šťávu (pozor, může to prskat!) a vraťte na sporák, kde karamel nechte za občasného míchání rozpustit do hladka.
Nyní usmažte palačinky: menší naběračku těsta rozlejte po dobře rozpálené a olejem potřené pánvi, až se objeví puchýřky, tak palačinku obraťte a nechte chvíli zezlátnout z druhé strany. Takto pokračujte se zbytkem těsta. Do sirupu přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru i alkohol a „vykoupejte“ v něm přímo v pánvi hotové palačinky. Přeložte je do šátečku a podávejte se zbylým sirupem.
Který z opilých dezertů byste si dali, koktejl, pěnu, nebo spíše palačinky?