Článek
Zadržování neboli retence vody v organismu není až tak závažným zdravotním problémem. Nicméně pokud vás zadržování vody trápí, může to být velmi nepříjemné. Tyto potíže mívají spíše ženy. U nich se často objevuje před očekávanou menstruací, kdy mohou mít za následek příbytek třeba i 3–4 kilogramů navíc. Někdy jde i o negativní vedlejší účinek užívání hormonální antikoncepce nebo projev nemocí, jako je vysoký krevní tlak či kardiovaskulární a ledvinové poruchy.
Tou nejčastější příčinou však nejsou nemoci ani hormony – za zadržování vody obvykle může nesprávné stravování! Konzumujete totiž příliš mnoho potravin s nadbytečným množstvím soli, která právě vodu v těle váže!
Zavodnění se projeví i celulitidou
Organismus dospělého člověka je z velké části tvořen vodou, která se vyskytuje v cévách a v mezibuněčném prostoru. Jak ale poznáte, že vaše tělo obsahuje vody více, než by bylo záhodno? „Velmi zhruba to můžete zjistit na některých digitálních váhách, které disponují i funkcí analýzy složení těla. Údaj se zobrazuje většinou v procentech a vy byste se měli vejít do 50–60 procent," upozorňuje MUDr. Kateřina Cajthamlová. Nebo se vám začnou objevovat otoky (o tom, co všechno způsobuje otoky a co vám pomůže, se dočtete v článku Otékají vám v létě nohy? Poradíme !), nejčastěji na dolních končetinách. Jeden z varovných signálů, že můžete mít problém se zavodněním, je i pomerančová kůže neboli celulitida.
Nestačí jen nesolit
Než se na základě jmenovaných signálů vydáte k lékaři, můžete zkusit, zda za vaším zadržováním vody není právě nesprávná strava! Sami tak totiž máte možnost vše napravit a problémů se zbavit. „Důležité je hlavně omezit nebo snížit příjem sodíku, který zvyšuje a zadržuje vodu v tkáních mimo buňky. Velmi laicky řečeno to znamená méně solit,“ říká Kateřina Cajthamlová. Tak jednoduché to ale úplně není. Nestačí totiž jen méně solit při vaření a dochucování jídel, je nutné se vyhnout i potravinám, které obsahují hodně soli samy o sobě. Jde především o všechny „slané“ potraviny, uzeniny, sýry a pak veškeré konzervované výrobky. Sůl totiž patří k nejznámějším konzervantům.
Do svého jídelníčku se naopak snažte zařadit potraviny bohaté na draslík, který působí „proti“ sodíku a pomáhají množství vody v těle regulovat. Draslík najdete například v banánech, meruňkách nebo brokolici. Dalším prvkem, který hraje velkou roli v udržování správné hydratace, je vápník. Ten je obsažen především v mléčných výrobcích, hlavně sýrech. Ovšem jak již bylo zmíněno, ty mohou být hodně slané, proto se spíše než na tvrdé sýry orientujte na tvaroh, žervé a podobně.
Pozor na minerální vody
Možná by vás logicky napadlo – když mám v sobě hodně vody, budu zkrátka méně pít, a tím se problém vyřeší. Pozor, to by byl velký omyl! Tekutiny je nutné tělu dopřávat stále v minimálním množství okolo 2 litrů denně. Velmi podstatné je však vybírat si správné tekutiny. „Ideální je čistá voda nebo bylinkový čaj,“ doporučuje Kateřina Cajthamlová. „Vyhněte se naopak vysoce mineralizovaným minerálním vodám, které vodu v těle naopak zadržují. Vhodné jsou všechny, které jsou označené ,s nízkým obsahem sodíku' nebo obsahují maximálně 1–1,5g solí/l, což je vždy uvedené na etiketě.“
Zkuste uvedené rady dodržovat a problém se zadržováním vody by měl zmizet, nebo se alespoň zmírnit. Nezapomeňte však, že pokud je retence vody způsobená nemocí nebo má jinou vážnější příčinu, pomůže vám ji najít a vyřešit pouze lékař.
Měli jste někdy se zadržováním vody problém? Pomohlo vám upravení stravy? Poraďte i ostatním čtenářkám.