Článek
Je libo karamel, kokos, ananas nebo tradiční, ale rychlý „vaječňák"? Najdete si mezi nimi svého oblíbence?
Hustý karamelový aneb Baileys po domácku
Oblíbený ženský nápoj se v různých obměnách dá samozřejmě koupit. Když ale není lahev po ruce, proč nepřekvapit své přátele osvědčenou domácí recepturou?
Na 750 ml budete potřebovat: 1 salko, 0,5 l mléka, 1 vanilkový pudink, rum tuzemský asi 2 dcl (možné nahradit whiskey)
Hodinu povařte v papiňáku salko v plechovce. Poté nechte vychladnout. Mezitím si připravte pudink dle návodu na obalu a opět nechte zchladnout. Do pudinku vmixujte postupně zkaramelizované salko. Nakonec přilijte i rum. Z tohoto množství vznikne asi 750 ml lahodného nápoje. Servírujte s ledem.
Domácí Malibu aneb kokosový likér trochu jinak
Možná vám z Vánoc ještě zbyl nějaký ten kokos a nevíte, jak ho upotřebit. To je ideální příležitost, jak si udělat zimní „Malibu party“ přímo doma.
Na 750 ml budete potřebovat: 120 g strouhaného kokosu, 400 ml kokosového mléka, 400 ml smetany, 100 g moučkového cukru, 75 až 150 ml bílého rumu
Kokos povařte v kokosovém mléce doměkka. Pak nechte vychladnout. Po zchladnutí hmotu rozmixujte v mixéru. Poté přidejte postupně smetanu a cukr. Pro ještě plnější chuť můžete smetanu nahradit kokosovým krémem, který seženete v supermarketu. Na závěr přimíchejte bílý rum. Jeho množství záleží na požadované síle nápoje. Likér by měl alespoň přes noc odležet. Pak jej propasírujte přes drobné sítko, aby v něm nebyly cítit hrubé kousky kokosu. Servíruje se vychlazený.
Angorský punč
Teploty se opět vrací k bodu mrazu. Kdo by se nechtěl příjemně zahřát u dobrého moku? Vaši přátelé jistě ocení malou zimní punčovou vzpruhu. I když původní punč pochází z Indie, v současné době má mnoho podob. Přinášíme vám angorskou verzi. Tenhle nápoj je třeba udělat hned na přivítanou a věřte, že vám všem rozváže jazyk.
Na 4 až 5 šálků budete potřebovat: 2 vanilkové cukry, 1 velkou konzervu ananasového kompotu (ideálně kostky), 1 lahev oblíbeného bílého vína, asi 1,5 dcl višňovice, 1,5 dcl studené vody, ovoce na ozdobení.
Ananas nakrájený na kostičky dejte do hrnce spolu s ananasovou šťávou, vínem, vanilkovým cukrem a vodou a zahřejte. Směs se ovšem nesmí vařit, takže je hotová těsně před bodem varu. Hrnec odstavte z plotny. Do směsi přilijte višňovici (je možné ji nahradit i meruňkovicí). Podávejte horké, ideálně ve skle, jak je u punčů tradicí.
Rychlý vaječný koňak
Co by byla zima bez tradičního vaječného koňaku? Receptů jsou desítky, ale bývají zdlouhavé a pracné. Pokud se s ním nechcete vařit a hosté už jsou téměř za dveřmi, můžete zkusit mou rychlou variantu. Rozdíl určitě nikdo nepozná.
Na 750 ml likéru budete potřebovat: 1 salko, 2 vanilkové cukry, 5 žloutků, rum tuzemský
Vanilkový cukr vyšlehejte se žloutky do husté pěny. Je potřeba, aby byla opravdu našlehaná, což trvá několik minut. Pak přimíchávejte salko tentokrát v tekutém stavu. Na závěr naplňte plechovku od salka rumem a postupně vlévejte do připravené směsi (množství záleží na požadované síle nápoje, já dávám méně, asi polovinu plechovky). Hotový vaječný koňak nechte v lednici alespoň den odležet. Servíruje se vychlazený a předtím je potřeba ho vždy pořádně protřepat.
Všechny likéry chutnají výtečně. Dejte si ale pozor, jsou zrádné! Jedna sklenka nestačí a více jich zase rychle leze do hlavy!