Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Pravý hovězí steak s domácími hranolkami a fazolovými lusky pečené ve slanině? To nemá chybu!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 50 g másla
  • 1 pepř
  • 1 lžička soli
  • 20 cl omáčky demi-glace
  • červené víno
  • 2 plátky pancetty
  • 60 g fazolových lusků
  • 400 g brambor
  • 200 g hovězí svíčkové
Článek

Postup

01.

Nejprve očištěné válečky svíčkové důkladně osolte a opepřete (pokud jsou vyšší, převažte je pro zpevnění nití). Solit je potřeba opravdu až těsně před tím, než maso vložíte na pánev. Pustí tak šťávu krátce před pečením a získá krásnou barvu.

02.

Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm svíčkovou. Pokud válečky necháte takto vcelku, budou spíše krvavé. Jestli tedy preferujete dopečenější steaky, musíte je rozdělit na více kousků. Správný steak připravíte tak, že jej necháte péct z každé strany, dokud není hotový, a nepřevracíte jej tam a zpátky. Maso si tak uchová více šťavnatosti.

03.

Na hranolky si připravte brambory, které oloupejte a nakrájejte na kvádříky o rozměrech asi 1 x 1 x 4 cm. Vložte je do fritézy a osmažte dozlatova. Domácí hranolky strčí ty kupované do kapsy, přitom příliš práce nepřidělají.

04.

Z fazolových lusků vytvořte malou otýpku tak, že je srovnáte všechny k sobě a uprostřed je obalíte plátkem slaniny. Ta je mastná a snadno tak drží lusky pohromadě. Na závěr lusky z obou stran nožem zarovnejte, aby byly všechny stejně dlouhé. Celou otýpku vložte na pánev a orestujte ji tak, aby se lusky prohřály a slanina opekla.

05.

Takto připravená svíčková se krásně servíruje. Na talíři postavte z hranolek hranici, jakou znáte ve větším vydání od táboráků. Vedle položte otýpku slaniny a nakonec svíčkovou. Tu polijte pořádnou dávkou prohřáté omáčky demi-glace (naředěnou červeným vínem). Dodá steaku neopakovatelnou chuť.

Související témata:

Načítám