Článek
Dalo by se říct, že pečicí pánev je českou klasikou. Většina z vás jí podle nejznámějšího výrobku v tomto sortimentu říká remoska. Nás zajímalo, zda má ještě co nabídnout moderní kuchyni, jak se s ní pracuje a jaké „mouchy“ má.
Protože je pečicích multifunkčních pánví na trhu hodně, vybrali jsme dvě klasiky s horním ohřevem a jednu se spodním. A jak jsme testovali? Koupili jsme kuřecí stehna, pečicí pánev nachystali dle návodu na první akci, kuře okořenili, podlili asi 100 ml vody a na ně usadili kousek másla. Pak jsme je nechali péct a sledovali, jak praktický výrobek je.Tady jsou naše zkušenosti.
Eta Pečenka
Pečenka je v různých podobách na trhu už 50 let. Působí bytelně, kompaktně. Nádoba má čtvercový tvar, díky svéhloubce pojme v pohodě i celé kuře. Okénkem ve víku lze kontrolovat zlátnutí kůrčičky. Všechna držadla zůstávají po dobu pečení chladná. Teplotu korigovat nejde, má pouze tlačítko za zapnutí a vypnutí. Když zvednete víko, vypne se a rychle chladne, takže nemusíte mít obavy, že propálíte desku linky. Díky 1,5 metru dlouhé šňůře jsme neměli problém ani s umístěním na lince.
Kuře bylo po upečení šťavnaté.
Naše hodnocení:Za nás dostává pečenka jedničku.
Tefal SK5005 Uniflex
Ačkoli mají s Etou podobný objem, Tefal má větší, ale nižší nádobu, což je výhoda, pokud uvažujete o počtu porcí, a nevýhoda, když dojde na skladování. Jeho stojánek je vyšší, čili působí subtilněji. Praktické je, že nádobu můžete používat jako normální hrnec na sporáku. Bonusem je možnost mytí v myčce a přibalená plastová poklice, která se hodí, pokud chcete dát pokrm i s hrncem do lednice. Madla jsou po celou dobu chladná. Manipulace se spotřebičem je pohodlná, údržba snadná.
Kuře nebylo po upečení tak šťavnaté jako z Pečenky, sice jen o trochu sušší, ale všimli jsme si toho.
Naše hodnocení: I tady jsme udělili jedničku.
Pánev Professor EP101
Na této pánvi se jídlo připravuje zespodu jako na sporáku, na pánvi nebo v hrnci. Takže pečení pro ni není to pravé, zvolte si ji na steaky, smažení řízků a dušení. Při testu jsme si ověřili, že se velmi rychle a stejnoměrně zahřeje, ocenili jsme možnost regulovat teplotu a to, že se díky nepřilnavému povrchu na ni nic nepřichytí, a tím pádem se snadno čistí. Jediné, co bychom jí vytkli, je únik páry kolem poklice a to, že poklice sedí na nádobě tak lehce, že se snadno pohne, pokud do pávne drcnete.
Kuřecí stehno bylo z této pánve spíš opečené, museli jsme ho často podlévat. Spodní ohřev se hodí spíš na přípravu dušením, tedy kuřete se zeleninou nebo v omáčce.
Naše hodnocení: Za to dáváme pánvi dvojku.
Závěr testu:Dva spotřebiče, které mají nahradit troubu nám přišly srovnatelné, fungují zcela bez problémů a jejich obsluha je v pohodě. Lze si tedy mezi nimi vybrat dle ceny či vkusu. Testem v pohodě prošla i pánev ohřívaná zespodu, tedy ta, která nahradí sporák.
Další tipy redakce
Jaké další spotřebiče nahradí troubu, sporák, nebo dokonce i mnoho jiných? Tady jsou další tři tipy.
Multifunkční robot VarMix
Pečicí mísa Concept
Remoska
Máte zkušenost s pečicí pánví? Napište nám ji!