Článek
Vynikající pomazánka, nápaditá příloha k masu anebo plněné vepřové závitky. Sbíhají se vám sliny, jen o tom čtete? Přidejte před každé z lákadel slovo „pórkový“, a už bude úplně jasné, že dnešní vaření nemůže dopadnout jinak než skvěle. Těšíte se? Jde se na to!
Pórková pomazánka s vejci
Potřebujete: 1 pórek, 4 vejce, 2 lžíce majonézy, 100 g polotučného tvarohu, 1 žlutou papriku, sůl a pepř.
Postup:O Velikonocích se vám tenhle recept určitě bude hodit! Vejce uvařte natvrdo, nechte je zchladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim na na proužky nakrájený pórek, čtverečky papriky, majonézu, tvaroh a sůl i pepř. A je hotovo!
Zapečený pórek s mascarpone
Na 4 porce potřebujete:2 pórky, 250 g mascarpone, 150 g šunky, 100 g parmezánu, 2 lžíce másla, sůl a pepř, provensálské bylinky (šalvěj, tymián, rozmarýn).
Postup:Tahle variace se bude skvěle hodit třeba k nedělnímu pečenému masu. Pórek nakrájejte na kolečka asi půl centimetru široká a snažte se, aby držela pohromadě. V pánvi rozpusťte máslo a pórek v něm 5 minut převalujte. Poté přidejte na kostičky pokrájenou šunku, sůl a pepř, nasekané bylinky a po krátkém prohřátí také mascarpone. Když se rozpustí, přesuňte opatrně celou směs do zapékací misky, zasypte parmezánem a pečte 12 minut při 200 stupních Celsia v troubě.
Vepřové závitky plněné pórkem
Na 4 porce potřebujete: 4 vepřové plátky z kýty (po 150 gramech), 1 pórek, sůl a pepř, 4 lžíce dijonské hořčice, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky oblíbeného sýru, rýži a petrželku jako přílohu.
Postup: Plátky naklepejte z obou stran, osolte a opepřete. Potom každý potřete hořčicí a pokryjte slaninou a sýrem. Poté stačí už jen nasekat pórek na nudličky, rozprostřít je po plátcích a ten každý zvlášť srolovat a uchytit kuchyňským provázkem. V hlubší pánvi nechte závitky zprudka ze všech stran zatáhnout, a poté je ještě na 15 minut nechte dopéct v troubě při 180 stupních Celsia. Podávejte s rýží promíchanou s petrželkou.
A v jaké podobě máte pórek nejraději vy? Nenechávejte si své recepty pro sebe a přidávejte je do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!