Článek
Do rohlíčků s pařížským krémem jsem se pustil vůbec poprvé. Proto jsem byl moc rád, že na tu fušku nejsem sám. Přesto se mi povedlo přitom udělat několik základních chyb. Těsto šlo umíchat snadno, až na šlehání bílků nad párou. Vodu jsem vařil na indukčním sporáku a bílky se mi bůh ví proč přichytávaly na stěny (kolegyně mi pak v redakci vysvětlila, že se krémy šlehají na indukci přímo na vařiči na nízkou teplotu).
Další problém přišel naštěstí až při samotném zdobení. Rohlíčky jsem si položil na hladký talíř a při nanášení krému mi vesele „utíkaly“ po celé kuchyni. Když jsem je položil na dlaň, už šlo všechno bez problémů. Nakonec jsme všichni tři nad rohlíčky s pařížským krémem zvítězili a po závěrečném ochutnávání pak tradičně nezbylo už skoro nic.
Pustíte se do boje s rohlíčky stejně jako my? Tak tady je slíbený recept!
Na rohlíčky s pařížským krémem potřebujete: 300 g cukru (mletého), 4 bílky, 200 g mletých ořechů, 2 lžíce strouhanky Na krém: 4 žloutky a 1 celé vejce, 3 polévkové lžíce cukru krystal, 3 polévkové lžíce kakaa, 250 g másla, 150 g cukru (mletého) Na polevu: 100 g čokolády na vaření, 70 g ztuženého tuku
Postup: Bílky ušlehejte, přemístěte nad páru a vyšlehejte s cukrem v tuhou hmotu. Dejte pryč z plotny, přimíchejte ořechy a strouhanku. Nechte vychladnout a připravte si zdobičku nebo zdobicí sáček s větší hubičkou. Na pečicí papír stříkejte zahnuté rohlíčky a plný plech pak sušte v troubě vyhřáté na 100 stupňů Celsia.
Hned potom si připravte krém. Žloutky s vejcem, krystalovým cukrem a kakaem vyšlehejte nad párou do zhoustnutí (vznikne trochu kašovitá hmota). Tu nechte vystydnout, aby byla ještě tužší. Poté ji přimíchejte do rozšlehaného másla s mletým cukrem.
Krém dejte opět do zdobičky a nanášejte ho na vystydlé rohlíčky. Celé je můžete ještě namáčet v čokoládové směsi nebo rohlíčky zlehka pocákat čokoládou.
Vyzkoušejte i recept na vanilkové rohlíčky.