Hlavní obsah

Michal (ne)peče: Kokosové kuličky

Foto: Mona Martinů

Cukroví se dá vyrobit i bez pečeníFoto: Mona Martinů

Reklama

Boj s vánočním cukrovím směle pokračuje. Včera jsem vám ukázal myslivecké knoflíky a to dnešní pečení se vlastně obejde úplně bez pečení. Budu totiž dělat luxusní kokosové kuličky s mandličkou uprostřed. Jestli jste o téhle sladkosti ještě neslyšely, určitě ji vyzkoušejte, je naprosto dokonalá! Jde se na to, 2. díl seriálu Michal peče cukroví je tu!

Článek

Abych řekl pravdu, chtěl jsem to po prvním díle vzdát. Takového patlání, takových starostí, záda od toho bolí, ruce jsou popálené od plechů, ujídáním těsta kyne bříško a výsledek?

Výhodou je jednak ono „nepečení“, jednak rychlost. Směs je hotová v kastrůlku za pár minut, pak jen stačí chvíle na vystydnutí, za půl hodinky máte vykouleno a hotovo. Jsem si ale jistý, že i vy máte spoustu receptů na vánoční cukroví – a tak vás chci požádat o pomoc. Rád vyzkouším i to vaše cukroví, jen mi musíte poslat recept. Buď ho zadejte do diskuse pod článek, nebo ho radši přidejte do rubriky Vaše recepty, kde je napsaný za chvilku a vydrží tam napořád. Můžete mi ho také poslat i s připomínkami a tipy na michal@prozeny.cz, rád si tam od vás přečtu kritiku i povzbuzení. A teď vzhůru na ty kokosové kuličky!

Foto: Mona Martinů

Favorit redakce z celého týdneFoto: Mona Martinů

Na kokosové kuličky potřebujete: 15 dkg cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 20 dkg kokosu, 20 dkg sušeného mléka, 1 a půl dcl vody, 180 g másla, celé mandle

Postup: Ve vodě v kastrůlku rozpusťte cukr a máslo, přidejte ostatní suroviny a míchejte, dokud nevznikne hladká lepivá hmota. Těsto by se mělo „blemcat" a lepit.

Foto: Mona Martinů

Sušené mléko není nejlevnější, ale investice se vyplatíFoto: Mona Martinů

Hmotu potom dejte do misky a nechte napůl vychladnout (abyste si při tvoření kuliček nepopálily ruce a zároveň nebyla ještě úplně ztuhlá). Pak vždycky jednu celou mandličku obalte v připraveném těstě a kuličku ještě vyválejte v misce s kokosem. S tím připraveným kokosem to nemusíte přehánět, protože se ho na povrch kuličky nalepí jen trocha. Kuličky dejte do lednice vychladnout (teplé jsou sice docela dobré, ale vychladlé jsou mnohem, mnohem lepší).

Foto: Mona Martinů

V továrně na kuličky...Foto: Mona Martinů

Sláva, dva druhy cukroví mám zdárně za sebou, do Štědrého dne mi jich zbývá už „jen“ 33. Tak mi držte palce a nezapomeňte přijít i zítra (i když je svátek), budu experimentovat a vyzkouším tatrankové pracny!

Reklama

Související témata:

Načítám