Článek
01.
Nejprve si připravte kvásek: do hrníčku ve vodní lázni rozdrobte droždí a smíchejte se lžičkou mouky, trochou teplého mléka a lžičkou cukru. Díky vodní lázni kvásek vyběhne během chvilky a můžete ho rovnou použít.
02.
Mouku smíchejte s kváskem, špetkou soli, vajíčkem a zbylým mlékem na řidší těsto (v případě potřeby přidejte mléko nebo mouku), které nechte na teplém místě asi půl hodiny vykynout.

Foto: Eva Malúšová
03.
Poté smažte malé lívanečky.

Foto: Eva Malúšová
04.
Mezitím si připravte obložení: celer a mrkev nastrouhejte najemno a smíchejte s citronovou šťávou, majolkou a hořčicí.

Foto: Eva Malúšová
05.
Osolte a opepřete až těsně před podáváním, aby zelenina nepouštěla vodu. Na lívanečcích zdobte plátkem pomeranče.

Foto: Eva Malúšová
06.
Cibuli nakrájejte na plátky, nechte změknout na dostatečném množství oleje a zasypte cukrem. Počkejte, až cukr zkaramelizuje, a dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Na lívanečcích podávejte s plátkem hrušky a kouskem sýra s modrou plísní.

Cibuli nechte zesklovatět, poté zasypte cukrem a počkejte, až zkaramelizuje. Dochuťte hořčicí, solí a pepřemFoto: Eva Malúšová
07.
Sladkou verzi namažte švestkovými povidly, posypte skořicovým cukrem a ozdobte mandličkami. Lívance chutnají stejně dobře teplé jako studené.