Článek
Tereza se často probouzela s kašláním. „Měla jsem zanesený krk, musela jsem si hlavně po ránu odkašlávat,“ vypráví čtenářka. Občas se k tomu přidalo i posmrkávání. „Tenhle stav jsem ale nebrala jako něco neobvyklého, vždyť to má kdekdo,“ vypráví. Když však řešila u čínské lékařky jiné zdravotní potíže, zkusila dát na její radu a vynechala na pár dní z jídelníčku všechno bílé: mouku, mléko, cukr… A k jejímu překvapení zanesený krk i nos zmizely. Máte to podobně? Tak možná vás netrápí nemoc, ale zahlenění. O co jde?
Nejde o bacily
Projevy, které Teraza popisuje, mohou mít původ překvapivě ve špatné stravě. Jíte zkrátka potraviny, které vašemu tělu nedělají dobře. „Tvorba hlenu je z hlediska čínské medicíny stav, kdy se v těle nahromadí nadměrná vlhkost a horkost z jídla,“ uvádí terapeutka čínské medicíny Alena Vondráková.
V čem to vadí? Terapeutka uvádí, že hleny blokují dráhu sleziny, která produkuje protilátky. „Hodně lidí má dnes slezinu oslabenou, a to má pak vliv na rozvoj zdravotních obtíží, jako je třeba kašel, rýma, slzení očí, ale třeba i časté nachlazení,“ dodává odbornice.
Slabý článek v těle
A právě tento stav se nazývá zahlenění. Projevuje se dále ještě vyschlými sliznicemi, astmatickými projevy, výtoky z nosu nebo dráždivými pocity kašle. „Hleny v organismu mohou způsobovat různé trávicí, dýchací i cévní potíže,“ říká nutriční specialistka Ing. Iva Veselá z Food Life. Podle ní ženy mohou také trpět gynekologickými problémy, obecně pak průjmy, přibýváním na váze…
A co to vůbec způsobuje? Odpověď hledejte na svém jídelním stole: přemíra cukru, bílé mouky – tedy pečiva, těstovin, pizzy – mléka a mléčných výrobků, smaženého a tučného, alkoholu, kávy, z ovoce pak třeba banány či brambory. „Chcete-li být tedy fit, na nějaký čas tyto výrobky vyřaďte zcela, později je omezujte,“ radí výživová poradkyně.
Aby se vám to vyhnulo
Pokud vás něco podobného trápí, můžete udělat ještě následující: „Výborné účinky k rozpuštění hlenu mají cibule, česnek, křen – kašička z křenu s trochou citronové šťávy – citrusy a pití jablečného octa,“ radí Iva Veselá a dodává, že můžete preventivně pít i minerální vodu Vincentku, která díky obsahu minerálních látek čistí trávicí trakt i dýchací cesty. „Dále je velmi vhodná šalvěj: čaje, tinktura nebo odvar ke kloktání,“ doplňuje odbornice.
Někdy zkrátka stačí jen mírně upravit to, co jíte, a potíže, které máte, vymizí jak mávnutím kouzelného proutku. Co myslíte?