Článek
Nevím, jak vy, ale já cibuli úplně zbožňuju. Křupavou, jen lehce osmaženou, nad ohněm zapékanou, tu šťavnatou z trouby nebo i sem a tam kousíček syrové. Sice po ní občas brečím, ale za tyhle dobroty pot i slzy rozhodně stojí!
Fenomenální pomazánka
Na cibulovo-česnekovou pomazánku, kterou redakce neoficiálně vyhlásila cibulovým hitem, budete potřebovat: 20 dkg eidamu, 4 stroužky česneku, 1 větší cibuli, 2 majonézy v sáčku, sůl a pepř.
Postup:Cibuli nakrájejte nahrubo a nasypte ji do mixéru (já používám nástavec na tyčový mixér – párkrát zatočím a je rozsekáno). Přidejte na plátky nakrájený česnek, najemno nastrouhaný eidam, majonézu, sůl a pepř. Párkrát roztočte ostří mixéru, rozmíchejte a máte hotovo. Skvěle se hodí jako základ na chlebíčky nebo prostě jen tak – na chleba k půllitru vychlazeného piva.
Cibulový koláč
V redakčním souboji se už před dvěma týdny pochlubila redaktorka Magda Krajmerová se svým skvělým cibulovým koláčem. Jde o třetí recept ve článku Souboj receptů: Listové těsto. Tady je další varianta – tentokrát z těsta kynutého.
Na 1 plech potřebujete: 550 g hladké mouky, čtvrt litru mléka, 1 kostku droždí (42 g), špetku cukru a soli, 2 vejce, 4 lžíce oleje, 60 g hery.
Na náplň: 800 g červené cibule, 2 kelímky zakysané smetany (400 ml), čtvrt litru mléka, 4 vejce, kmín, sůl a pepř, olej na smažení a vymazání pekáče.
Postup:Do mísy nasypte mouku, vytvarujte v ní důlek a v něm nechte z trochy vlažného mléka, cukru a kvasnic vzejít kvásek. Přidejte sůl, vejce, olej, na kousky nakrájenou heru a vypracujte hladké těsto. To nechte hodinu odpočinout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyválejte na tenký plát (nebojte se tvarovat rovnou na plechu, čím bude těsto tenčí, tím lépe). Okraje můžete nechat trochu tlustší, ale nepřehánějte to. Jinak vám vyběhnou až moc a nebude se to dát ani sníst.
Těsto propíchejte rovnoměrně vidličkou a nechte ještě chvíli kynout na plechu. Mezitím si na pánvi rozpalte olej a dokřupava na něm osmažte cibuli nakrájenou na kolečka. Přesypte na připravené těsto, zalijte rozkvedlanou směsí smetany, vajec, mléka a koření. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut. Jezte ideálně ještě teplé.
Cibule plněné hermelínem
Následující recept je tak trochu piplačka, ale výsledek je dokonalý!
Na 4 porce potřebujete: 4 velké cibule, 1 hermelín (nebo jiný sýr dle chuti a obliby), 1 červenou papriku, mletou sladkou papriku, 1 kelímek zakysané smetany, několik vlašských ořechů, sůl a pepř, 8 plátků anglické slaniny.
Postup:Cibule loupejte (pozor na seříznutí – dole se snažte uříznout co nejméně, nahoře klidně můžete více, aby se vám cibule dobře plnily) a dejte je vařit na 20 minut do vroucí osolené vody. Poté je vyndejte a nechte na prkénku trochu zchladit.
Hermelín nakrájejte na kostičky, papriku na kousky a vlašské ořechy taktéž. Smíchejte se zakysanou smetanou, dochuťte zbytkem a náplň je na světě. Teď ta nejtěžší část. Cibuli vezměte do jedné dlaně, do druhé ruky si připravte lžičku a svrchu s ní zajeďte dovnitř do cibule (asi tak pod 3.–4. vrstvu). Opatrně vydloubněte střed ven a cibuli naplňte nádivkou.
Každou cibuli ještě ze strany obalte dvěma plátky anglické slaniny, propíchněte špejlí, aby při pečení hezky držela (můžete i křížem) a vše zapečte na 180 stupňů asi 8 minut. Delikatesa!
Kuře na cibuli
Následující dobrota se zavděčí všem odporcům mytí nádobí! Vše se totiž peče v jednom pekáčku.
Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí stehna, 800 g přílohových brambor, 5 větších cibulí, sůl, kmín a pepř, grilovací koření (nebo jiné dle chuti), 1 vejce a trochu mléka na potírání, olej.
Postup:Brambory oloupejte, nakrájejte na měsíčky a vyskládejte je na dno vymaštěného pekáčku (kdo má radši měkké a úplně hotové brambory, tak je raději před pečením krátce předvaří). Na brambory vyskládejte kolečka cibule. Kuřecí maso osolte, opepřete, okmínujte, okořeňte z obou stran a položte na vrstvu cibule. Pekáček zakryjte víkem nebo alobalem a pečte na 220 stupňů Celsia 40 minut.
Poté alobal sundejte a kuře pomažte rozšlehanou směsí vejce a mléka, bude mít pak krásně křupavou kůrčičku. Dopečte ještě asi 12 minut a podávejte. Jednoduché, ale přitom geniální!
Dobrou chuť a ať při tom krájení cibule moc nepláčete!