Článek
Postup
01.
Začněte tím, že v hrnci rozehřejte máslo a zasypte jej krupicí. Lehce ji opražte, aby máslem hezky prosákla a trochu nabobtnala, nesmí ale začít měnit barvu, musí se jen rozvonět.
02.
Pak krupici po částech zalijte za stálého míchání mlékem. To krupice postupně vstřebá, až vznikne hustá, voňavá krupicová kaše.
03.
Vezměte dvě lžíce, na jednu naberte kus husté kaše a pomocí druhé lžíce vytvarujte noky - lžíce vlastně jen třete o sebe a krupicový nok si jakoby přendaváte z jedné do druhé. Takto připravené noky dávejte na talíř.
04.
Jednotlivé porce posypte nastrouhaným perníkem, případně můžete polít přepuštěným máslem, ale toho už je dostatek v těstu samotném. Dnes jsme zvyklí na výrazně sladší chutě, než byli naši předkové, takže podle chuti můžete perník doplnit ještě medem nebo cukrem.
Jestli dáváte přednost klasické krupičné kaši, tak tady máte návod, jak ji uvařit dokonale jemnou a bez hrudek. Posypat si ji domácím strouhaným perníkem můžete tak jako tak.