Hlavní obsah
3,7
(16)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Libový, ideálně dokřupava upečný bůček je lahůdka pro spoustu lidí. Pokud máte obavy, že vám po něm bude příliš těžko, dopřejte si ho místo s knedlíky s hráškovým pyré. Svěží chuť zeleného hrášku bůček perfektně doplní a vy si pochutnáte jako už dlouho ne!

25 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 800 g bůčku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Pyré
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 450 g mraženého hrášku
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 160 °C. Pokud máte rádi maso propečené víc dokřupava, nakrájejte ho na asi 4cm špalíky, jinak jej klidně nechte v kuse. Kůži nahoře ostrým nožem nakrojte do mřížky a ze všech stran do masa vetřete sůl, lehce opepřete a okmínujte.

02.

Cibuli nakrájejte na měsíčky, stroužky česneku stačí rozmáčknout a rozpůlit. Maso s cibulí a česnekem dejte do pekáče, podlijte asi 1 cm vody a vložte do trouby. Za občasného přelití (a podle potřeby i dolití další vody) pečte doměkka asi 2 hodiny.

03.

Ke konci pečení si připravte pyré, na jeho přípravu vám stačí 15–20 minut. Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zesklovatět na másle. Přidejte hrášek a lehce orestujte. Pokud je rozmrzlý, stačí 2–3 minuty, pokud je zmrazený, tak dokud zcela nerozmrzne. Podlijte asi 150 ml vody nebo zeleninového vývaru, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a rozmixujte. Konzistenci volte podle svých preferencí – někdo má rád pyré hladké, někdo s hrudkami. 

04.

Hotové pyré podle potřeby dochuťte trochou cukru nebo citronové šťávy a podávejte s bůčkem nakrájeným na plátky a přelité trochou masového výpeku.

Jak pečete bůček vy? Nebo máte raději libovější maso?

Načítám