Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 160 °C. Pokud máte rádi maso propečené víc dokřupava, nakrájejte ho na asi 4cm špalíky, jinak jej klidně nechte v kuse. Kůži nahoře ostrým nožem nakrojte do mřížky a ze všech stran do masa vetřete sůl, lehce opepřete a okmínujte.
02.
Cibuli nakrájejte na měsíčky, stroužky česneku stačí rozmáčknout a rozpůlit. Maso s cibulí a česnekem dejte do pekáče, podlijte asi 1 cm vody a vložte do trouby. Za občasného přelití (a podle potřeby i dolití další vody) pečte doměkka asi 2 hodiny.
03.
Ke konci pečení si připravte pyré, na jeho přípravu vám stačí 15–20 minut. Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zesklovatět na másle. Přidejte hrášek a lehce orestujte. Pokud je rozmrzlý, stačí 2–3 minuty, pokud je zmrazený, tak dokud zcela nerozmrzne. Podlijte asi 150 ml vody nebo zeleninového vývaru, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a rozmixujte. Konzistenci volte podle svých preferencí – někdo má rád pyré hladké, někdo s hrudkami.
04.
Hotové pyré podle potřeby dochuťte trochou cukru nebo citronové šťávy a podávejte s bůčkem nakrájeným na plátky a přelité trochou masového výpeku.
Jak pečete bůček vy? Nebo máte raději libovější maso?