Článek
Postup
01.
Začněte přípravou těsta. Mouku prosejte s kakaem, přidejte měkké máslo, cukr a vejce, zadělejte hladké těsto a nechte ho v chladu hodinu odpočinout. Kdybyste si to chtěli zjednodušit, zkuste základní recept na křehké těsto bez vajec.
02.
Připravte krém. Čokoládu nalámejte na kousky a přidejte k ní máslo. Smetanu zahřejte skoro až k bodu varu a potom horkou smetanou zalijte čokoládu i máslo a nechte asi dvě minuty odstát, aby suroviny změkly.
03.
Troubu zapněte na 170 °C. Z čokolády a smetany metlou vymíchejte hladký krém, přidejte do něj vejce a mleté mandle (podle chuti také lžíci cukru, ale není to nutné) a ještě jednou důkladně a zcela dohladka prošlehejte. Kdyby se vám krém zdál příliš řídký (měl by mít konzistenci horkého pudinku), tak přidejte rovnou lžíci hladké mouky.
04.
Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát. Jeden papír sloupněte a pomocí druhého těsto překlopte do formy. Sloupněte i druhý papír a těsto ve formě urovnejte a podél okrajů ořízněte.
05.
Do krusty nalijte krém, navrch rozložte na plátky pokrájené hrušky a potřete je meruňkovou zavařeninou. Koláč vložte do trouby a zvolna pečte asi 30 minut dozlatova. Pak nechte asi 10 minut zchladnout a klidně ještě zatepla podávejte. Koláč můžete lehce poprášit moučkovým cukrem.
Máte rádi ovoce? Přečtěte si, proč jsou hrušky zdravé. Jestli máte raději něco slaného, udělejte si salát s grilovanou hruškou. A pročtěte si lexikon jablek a hrušek, abyste věděli, kterého ovoce je do buchet škoda.