Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Celá vejce zvažte a jejich hmotnost si zapamatujte: odvažte stejné množství mouky a cukru krupice. Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s cukrem. Vedle v míse vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh z bílků. Do žloutků pak vmíchejte prosátou mouku a sníh z bílku a hladké těsto přelejte do formy. Pečte asi 30–40 minut.
02.
Teď přichází asi ta nejnáročnější část, a to je šlehání vajec na krém ve vodní lázni, nesmíte je uvařit! Na plotnu tedy dejte jeden hrnec s vodou a na hladinu položte druhý. Do něj rozklepněte vajíčka, doplňte žloutek a 4 lžičky silné kávy. Teď jen zapněte plamen pod spodním hrncem a metličkou směs míchejte. Jakmile bude hustá, máte hotovo. Základ krému poté nechte vychladnout společně s upečeným korpusem.
03.
Korpus vyjměte z formy, podélně ho rozřízněte a z vnitřních stran obě poloviny pokapejte zbylou kávou. Vaječný základ vyšlehejte se změklým máslem a moučkovým cukrem v hladký krém. Jednu stranu korpusu potřete částí krému, druhou vnitřní stranu zase pokryjte marmeládou. Obě poloviny k sobě přiklopte a dort ještě pomažte zbytkem krému. Pak ho už stačí jen posypat mandlemi a dát vychladit. Nejlepší je prý až druhý den.