Hlavní obsah
3,9
(8)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Kávový moučník určitě vyzkoušejte. Je lahodný a skvěle se hodí na každou slavnostnější příležitost. Opravdu stojí za to!

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Korpus
  • 6 ks vejce
  • 360 g polohrubé mouky
  • 360 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Krém
  • 2 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 200 g másla
  • 180 g cukru moučka
  • 50 g mandlových lupínků
  • 100 ml kávy espresso
  • 100 g meruňkové marmelády
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Celá vejce zvažte a jejich hmotnost si zapamatujte: odvažte stejné množství mouky a cukru krupice. Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s cukrem. Vedle v míse vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh z bílků. Do žloutků pak vmíchejte prosátou mouku a sníh z bílku a hladké těsto přelejte do formy. Pečte asi 30–40 minut.

02.

Teď přichází asi ta nejnáročnější část, a to je šlehání vajec na krém ve vodní lázni, nesmíte je uvařit! Na plotnu tedy dejte jeden hrnec s vodou a na hladinu položte druhý. Do něj rozklepněte vajíčka, doplňte žloutek a 4 lžičky silné kávy. Teď jen zapněte plamen pod spodním hrncem a metličkou směs míchejte. Jakmile bude hustá, máte hotovo. Základ krému poté nechte vychladnout společně s upečeným korpusem.

03.

Korpus vyjměte z formy, podélně ho rozřízněte a z vnitřních stran obě poloviny pokapejte zbylou kávou. Vaječný základ vyšlehejte se změklým máslem a moučkovým cukrem v hladký krém. Jednu stranu korpusu potřete částí krému, druhou vnitřní stranu zase pokryjte marmeládou. Obě poloviny k sobě přiklopte a dort ještě pomažte zbytkem krému. Pak ho už stačí jen posypat mandlemi a dát vychladit. Nejlepší je prý až druhý den.

Energetická hodnota celkem - 26 cm průměr formy
Energie25 034,15 kJ
Bílkoviny104,55 g
Tuky236,3 g
Sacharidy848,41 g
Sůl2,31 g
SAFA97,8 g
Vláknina18 g
Cukry585,82 g
Související témata:

Načítám