Článek
Tyhle drobné delikatesy nejsou vůbec složité a vypadají skvěle. Jistě potěší každou návštěvu, takže neváhejte a využijte zeleninku ze zahrádky i sezonní ovoce, jako jsou jahody, maliny, meruňky a hlavně červený meloun. Pokud ho zbožňujete, vyzkoušejte mé recepty z loňska: Melounové osvěžení: 6 nej receptů.
Dalším typem občerstvení, které můžete připravit, jsou klasické jednohubky nebo koktejlové chlebíčky známé spíše ve světě jako kanapky. Jsou to v podstatě malé obložené plátky veky, bagety nebo chleba, které mohou být opečené předem nebo se zapečou v troubě s oblohou. A pokud vám zbyde trocha toho chleba, určitě otestujte také skvělé chlebové jednohubky.
Kanapky se sušenými rajčaty
Potřebujete: 1 tmavou bagetu, nivu, rukolu (lze nahradit listovým salátem), sušená rajčata.
Postup přípravy: Nechte nejprve okapat sušená rajčata naložená v oleji a poté je podélně rozkrojte na plátky. Poté si rozkrájejte bagetu na zhruba půlcentimetrová kolečka, která zakápněte odkapaným olejem z rajčat. Navrch natrhejte kousek rukoly a hezky ji zatěžkejte plátkem sušeného rajčete. Ozdobte hoblinami nivy podle chuti.
Zapečené kanapky s brusinkami
Potřebujete: 1 francouzskou bílou bagetu, sýr hermelínového typu (hermelín, camembert, Gérabon), kompotované brusinky, piniové oříšky.
Postup přípravy: Bagetu rozkrájejte na kolečka a poklaďte plátky sýra. Zapečte 5 minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů Celsia, dokud není sýr lehoučce rozteklý. Pak jen přelijte brusinkami a posypejte piniovými oříšky.
Mini tousty s mrkvovou pomazánkou
Potřebujete:10 plátků tmavého toustového chleba a 10 plátků světlého toustového chleba, 200 g lučiny, 2 větší mrkve, limetku, sůl.
Postup přípravy: Nejprve si připravte mrkvovou pomazánku. Smíchejte lučinu s nastrouhanou mrkví a šťávou z půlky limetky (kdo má radši kyselejší, může vymačkat i celou limetu) a ještě dochuťte solí. Pomazánkou natřete polovinu světlých a polovinu tmavých toustových chlebů a přiklopte je zbylými tousty (světlé na světlé a tmavé na tmavé). Zvolte si vykrajovátko dle libosti a vykrajujte ze sendvičů jednohubky. A pokud vám mrkev zrovna „nevoní“, není nic jednoduššího, než si vybrat jinou pomazánku podle vaší chuti.
Špízy Caprese s meduňkou
Potřebujete: cherry rajčátka, mozzarellu (lépe vypadá baby mozzarella), nasekanou hrst pažitky, čerstvou meduňku, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř.
Postup přípravy: Nejprve nechte okapat mozzarellu a omytá rajčátka přepulte. Na chvíli je ponořte do oleje s nasekanou pažitkou. Na malé špejle či párátka napichujte pak střídavě polovinu rajčete, list meduňky, kuličku či kostičku mozzarelly, opět list meduňky a polovinu rajčete. Hotové jednohubky posolte a opepřete. Podávejte s opečeným toustem potřeným lehce máslem.
Plněné meruňky
Potřebujete: 4 až 8 větších meruněk (záleží na počtu, který chcete připravit), žervé (lučina), niva, nastrouhané vlašské ořechy.
Postup přípravy: Omyté meruňky přepulte a naplňte krémem, který připravíte smícháním nivy, žervé a nastrouhaných vlašských ořechů. Navrch můžete ozdobit ještě čtvrtkou vlašského ořechu. Vynikající je tato kombinace k vychlazenému bílému vínu.
Melounové jednohubky
Potřebujete: vychlazený červený meloun, sýr feta (lze nahradit klasickým balkánským sýrem).
Postup přípravy: Meloun nakrájejte nejdříve na centimetrové plátky, ze kterých vykrajovátkem vytvořte kolečka či hvězdičky. Ozdobte je kostičkou sýra, jenž připíchněte párátkem.
Hravá ovocná variace
Potřebujete: jakékoli letní ovoce – nejlépe jahody, maliny, borůvky, svazek čerstvé máty, 100 g čokolády na vaření (hořká nebo mléčná), 50 g másla.
Postup přípravy: Ovoce libovolně napíchejte na špejle či párátka a proložte lístky máty. Vytvořte zhruba 15 až 20 špízů. Poté si připravte ve vodní lázni čokoládovou polevu z rozehřátého másla a nalámané čokolády, kterou mícháte, dokud se nerozpustí. Ovoce jí pak už jen cik cak polijte. Uvidíte, že tahle dobrůtka přijde vhod jako dezert nejen dospělým, ale hlavně dětem.
A jaké chuťovky si v létě připravujete vy? Pochlubte se v diskusi pod článkem.