Článek
Tyhle drobné delikatesy nejsou vůbec složité a vypadají skvěle. Jistě potěší každou návštěvu, takže neváhejte a využijte zeleninku ze zahrádky i sezonní ovoce, jako jsou jahody, maliny, meruňky a hlavně červený meloun. Pokud ho zbožňujete, vyzkoušejte mé recepty z loňska: Melounové osvěžení: 6 nej receptů.
Dalším typem občerstvení, které můžete připravit, jsou klasické jednohubky nebo koktejlové chlebíčky známé spíše ve světě jako kanapky. Jsou to v podstatě malé obložené plátky veky, bagety nebo chleba, které mohou být opečené předem nebo se zapečou v troubě s oblohou. A pokud vám zbyde trocha toho chleba, určitě otestujte také skvělé chlebové jednohubky.
Kanapky se sušenými rajčaty
Potřebujete: 1 tmavou bagetu, nivu, rukolu (lze nahradit listovým salátem), sušená rajčata.
Postup přípravy: Nechte nejprve okapat sušená rajčata naložená v oleji a poté je podélně rozkrojte na plátky. Poté si rozkrájejte bagetu na zhruba půlcentimetrová kolečka, která zakápněte odkapaným olejem z rajčat. Navrch natrhejte kousek rukoly a hezky ji zatěžkejte plátkem sušeného rajčete. Ozdobte hoblinami nivy podle chuti.

Kanapky jsou výborné zapečenéFoto: Petr Makovička
Zapečené kanapky s brusinkami
Potřebujete: 1 francouzskou bílou bagetu, sýr hermelínového typu (hermelín, camembert, Gérabon), kompotované brusinky, piniové oříšky.
Postup přípravy: Bagetu rozkrájejte na kolečka a poklaďte plátky sýra. Zapečte 5 minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů Celsia, dokud není sýr lehoučce rozteklý. Pak jen přelijte brusinkami a posypejte piniovými oříšky.
Mini tousty s mrkvovou pomazánkou
Potřebujete:10 plátků tmavého toustového chleba a 10 plátků světlého toustového chleba, 200 g lučiny, 2 větší mrkve, limetku, sůl.
Postup přípravy: Nejprve si připravte mrkvovou pomazánku. Smíchejte lučinu s nastrouhanou mrkví a šťávou z půlky limetky (kdo má radši kyselejší, může vymačkat i celou limetu) a ještě dochuťte solí. Pomazánkou natřete polovinu světlých a polovinu tmavých toustových chlebů a přiklopte je zbylými tousty (světlé na světlé a tmavé na tmavé). Zvolte si vykrajovátko dle libosti a vykrajujte ze sendvičů jednohubky. A pokud vám mrkev zrovna „nevoní“, není nic jednoduššího, než si vybrat jinou pomazánku podle vaší chuti.

Místo mrkve můžete použít jinou zeleninuFoto: Petr Makovička
Špízy Caprese s meduňkou
Potřebujete: cherry rajčátka, mozzarellu (lépe vypadá baby mozzarella), nasekanou hrst pažitky, čerstvou meduňku, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř.
Postup přípravy: Nejprve nechte okapat mozzarellu a omytá rajčátka přepulte. Na chvíli je ponořte do oleje s nasekanou pažitkou. Na malé špejle či párátka napichujte pak střídavě polovinu rajčete, list meduňky, kuličku či kostičku mozzarelly, opět list meduňky a polovinu rajčete. Hotové jednohubky posolte a opepřete. Podávejte s opečeným toustem potřeným lehce máslem.

Italská klasika v jednohubkovém podáníFoto: Petr Makovička
Plněné meruňky
Potřebujete: 4 až 8 větších meruněk (záleží na počtu, který chcete připravit), žervé (lučina), niva, nastrouhané vlašské ořechy.
Postup přípravy: Omyté meruňky přepulte a naplňte krémem, který připravíte smícháním nivy, žervé a nastrouhaných vlašských ořechů. Navrch můžete ozdobit ještě čtvrtkou vlašského ořechu. Vynikající je tato kombinace k vychlazenému bílému vínu.

Tyto meruňky se hodí k bílému vínu a dlouhému letnímu večeruFoto: Petr Makovička
Melounové jednohubky
Potřebujete: vychlazený červený meloun, sýr feta (lze nahradit klasickým balkánským sýrem).
Postup přípravy: Meloun nakrájejte nejdříve na centimetrové plátky, ze kterých vykrajovátkem vytvořte kolečka či hvězdičky. Ozdobte je kostičkou sýra, jenž připíchněte párátkem.

Tato kombinace překvapila a potěšila hlavně Janu, a byla výbornáFoto: Petr Makovička
Hravá ovocná variace
Potřebujete: jakékoli letní ovoce – nejlépe jahody, maliny, borůvky, svazek čerstvé máty, 100 g čokolády na vaření (hořká nebo mléčná), 50 g másla.
Postup přípravy: Ovoce libovolně napíchejte na špejle či párátka a proložte lístky máty. Vytvořte zhruba 15 až 20 špízů. Poté si připravte ve vodní lázni čokoládovou polevu z rozehřátého másla a nalámané čokolády, kterou mícháte, dokud se nerozpustí. Ovoce jí pak už jen cik cak polijte. Uvidíte, že tahle dobrůtka přijde vhod jako dezert nejen dospělým, ale hlavně dětem.

Sladká tečka na závěr, která potěší nejen dětiFoto: Petr Makovička
A jaké chuťovky si v létě připravujete vy? Pochlubte se v diskusi pod článkem.