Článek
Postup
01.
Houby (jidášovo ucho) nechte asi 15 minut nabobtnat ve vlažné vodě a nudle do náplně uvařte podle návodu na obalu.
02.
Houby, nudle, krevety, mungo výhonky a cibuli pokrájejte nadrobno a smíchejte s masem.
03.
Přidejte vajíčka, najemno nastrouhanou mrkev a kedlubnu a dochuťte nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
04.
Nyní se můžete pustit do balení závitků: rýžový papír omočte ve vlažné vodě.
05.
Rozložte na podložku a zhruba do jeho třetiny položte vrchovatou lžíci náplně. Přes náplň překryjte kratší stranu papíru, lehce stlačte, přehněte po stranách a zarolujte do závitku. Moc ho neutahujte, aby při smažení nepraskl.
06.
V rozehřátém oleji pak ze všech stran dozlatova opečte a na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.
07.
Mrkev a kedlubnu nakrájejte na plátky (můžete vyřezat ozdobné kytičky), promačkejte s troškou soli, aby zelenina zkřehla, a propláchněte.
08.
Do misky nalejte čtvrt litry teplé vody, ochuťte asi lžičkou soli, třemi lžičkami cukru, rybí omáčkou a limetkovou šťávou, aby měla sladko-slano-kyselou chuť. Přidejte zeleninu, prolisovaný česnek a chilli.
Závitky se tradičně podávají tak, že je namáčíte v omáčce a přikusujete k nim uvařené nudle, čerstvé bylinky a pokrájený salát.