Hlavní obsah
4,1
(17)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kdo jednou ochutnal dobré jarní závitky, tak ví, že chuť křupavé kůrčičky, pikantní náplně a čerstvých bylinek je silně návyková. Propadněte jí také a připravte si doma tradiční vietnamskou pochoutku!

35 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Závitky
  • 1 balení rýžového papíru
  • 400 g vepřového mletého masa
  • 40 g rýžových nudlí
  • 1 hrst jidášových uch
  • 150 g krevet
  • 100 g mungo fazolí
  • 1 ks cibule
  • 2 ks vejce
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks kedlubny
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 dl oleje
K podávání
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks kedlubny
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžičky cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 ks limetky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 ks chilli papričky
  • 1/2 ks ledového salátu
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 300 g rýžových vlasových nudlí (bún)
Článek

Postup

01.

Houby (jidášovo ucho) nechte asi 15 minut nabobtnat ve vlažné vodě a nudle do náplně uvařte podle návodu na obalu.

Foto: Eva Malúšová

Houby nechte asi 15 minut změknout v teplé vodě, a poté nakrájejte nadrobnoFoto: Eva Malúšová

02.

Houby, nudle, krevety, mungo výhonky a cibuli pokrájejte nadrobno a smíchejte s masem.

Foto: Eva Malúšová

Krevety můžete vynechat, ale náplni dodají autentickou chuťFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Klíčky také trochu překrájejteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přidejte i nasekanou cibuliFoto: Eva Malúšová

03.

Přidejte vajíčka, najemno nastrouhanou mrkev a kedlubnu a dochuťte nasekanými bylinkami, solí a pepřem.

Foto: Eva Malúšová

Nakonec vmíchejte i vajíčka a nasekané bylinkyFoto: Eva Malúšová

04.

Nyní se můžete pustit do balení závitků: rýžový papír omočte ve vlažné vodě.

Foto: Eva Malúšová

Rýžový papír omočte ve vlažné voděFoto: Eva Malúšová

05.

Rozložte na podložku a zhruba do jeho třetiny položte vrchovatou lžíci náplně. Přes náplň překryjte kratší stranu papíru, lehce stlačte, přehněte po stranách a zarolujte do závitku. Moc ho neutahujte, aby při smažení nepraskl.

Foto: Eva Malúšová

Asi do třetiny papíru položte vrchovatou lžíci náplněFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přes náplň nejprve přehněte dolní kratší část papíru, a poté překryjte bokyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Teď už můžete závitek zarolovat do zbytku papíru. Moc ho ale neutahujte, aby při smažení neprasklFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

S rýžovým papírem se pracuje velmi dobřeFoto: Eva Malúšová

06.

V rozehřátém oleji pak ze všech stran dozlatova opečte a na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.

Foto: Eva Malúšová

Závitky smažte ze všech stran dozlatovaFoto: Eva Malúšová

07.

Mrkev a kedlubnu nakrájejte na plátky (můžete vyřezat ozdobné kytičky), promačkejte s troškou soli, aby zelenina zkřehla, a propláchněte.

Foto: Eva Malúšová

Zeleninu promačkejte s trochu soli, aby zkřehlaFoto: Eva Malúšová

08.

Do misky nalejte čtvrt litry teplé vody, ochuťte asi lžičkou soli, třemi lžičkami cukru, rybí omáčkou a limetkovou šťávou, aby měla sladko-slano-kyselou chuť. Přidejte zeleninu, prolisovaný česnek a chilli.

Foto: Eva Malúšová

Mrkev a kedlubnu přidejte do nálevu z vody, soli, cukru, rybí omáčky a limetkové šťávy. Jestli máte rádi, přidejte i nasekaný česnek a chilli papričkuFoto: Eva Malúšová

Závitky se tradičně podávají tak, že je namáčíte v omáčce a přikusujete k nim uvařené nudle, čerstvé bylinky a pokrájený salát.

Související témata:

Načítám