Hlavní obsah

Instantní vs. domácí jídla: Testovali jsme úsporu času i chuť

Foto: THINKSTOCK

Ušetří instantní pokrmy tolik času, kolik byste čekali?Foto: THINKSTOCK

Co rychle uvařit, když večer nestíháte? Vyplatí se sáhnout po instantní polévce, bramborové kaši nebo palačinkách? Porovnali jsme čas, který je na jejich přípravu potřeba, s klasickým postupem.

Článek

Nakoupili jsme pět instantních potravin. Měly by vám ušetřit spoustu času, ale nahradí i chuť, na kterou jste zvyklí? A opravdu je jejich příprava o tolik rychlejší? Na to všechno jsme se snažili odpovědět při našem redakčním testu.

Instantní čaj Lesní ovoce

Složení: cukr, glukóza, regulátor kyselosti: kyselina citronová, extrakt z ibišku 2 %, extrakt z arónie, sušené ovoce v prášku (ostružiny, jahody, maliny, černý rybíz, třešně) 0,1 %, přírodní aroma.

Cena:29,90 Kč/400 g – 20 dávek

Doba přípravy: asi 3 minuty

Foto: archiv redakce

Hodnocení redakce: „Instantní čaj je velmi sladký – a pokud ho naředíte víc vodou, pak zas ztrácí chuť," konstatovala Sabina Trnková, kterou vidíte při ochutnávání na fotografii. Ještě dodáváme, že úspora času je také nulová – i instantní čaj musíte nechat alespoň pět minut vychladnout, než ho můžete pít.Foto: archiv redakce

Porcovaný čaj Ovocná zahrada

Složení: jablko, ibišek, šípek, černý rybíz, aroma, kyselina citronová, listy jahod, směs lesních plodů 1,5 % (malina, ostružina, borůvka)

Cena: 22,90 Kč/20 sáčků

Doba přípravy: asi 8 minut

Jemné vaječné palačinky

Složení: pšeničná mouka, sušené mléko, sušená vejce 4 %, cukr. Přidává se jen voda.

Cena: 27,50 Kč/250 g, 10–12 palačinek

Doba přípravy:asi 8 minut a smažení

Foto: archiv redakce

Hodnocení redakce: Těsto z „pytlíku“ bylo i po naředění doporučeným množstvím vody tuhé. „Ve výsledku jsou gumové, rozhodně dělám lepší palačinky," zhodnotila Blanka Kubíčková, kterou vidíte i na fotce. „Občas jsem je také dělala z pytlíku, ale teď vidím rozdíl, takže se vrátím k domácím,“ komentovala kolegyně Sabina Trnková.Foto: archiv redakce

Domácí palačinky

Složení:250 g hladké mouky, 1 vajíčko, asi 200 ml mléka, sůl

Cena: přibližně 15 Kč

Doba přípravy: asi 5 minut a smažení

Bramborová kaše

Složení:sušené brambory 98,8 %, emulgátor (mono-a diglyceridy mastných kyselin), antioxidant (kyselina askorbová), stabilizátor (dihydrogendifosforečnan sodný), aromata, kurkuma, může obsahovat stopy mléka

Cena: 29,90 Kč/125 g – 4 porce

Doba přípravy:asi 12 minut

Foto: archiv redakce

Hodnocení redakce: „Práškovou kaši bych na svém talíři viděl jen nerad," prohlásil Michal Snížek, kterého vidíte i na fotce. „S tou opravdickou se prostě nedá srovnat, i když tahle instantní patřila ještě k tomu lepšímu," dodala kolegyně Jana Finferlová.Foto: archiv redakce

Domácí bramborová kaše

Složení:400 g brambor, sůl, asi 150 ml mléka, asi 100 g másla

Cena: přibližně 20 Kč

Doba přípravy:asi 40 minut

Kuřecí polévka XXXL porce těstovin

Složení: bezvaječné těstoviny 72 % (pšeničná mouka, kurkuma), jedlá sůl, maltodextrin, pšeničná mouka, aromata, kuřecí maso 6,6 %, cukr, karotka, slepičí tuk 1,2 %, sójový hydrolyzát, škrob, cibule 0,8 %, celer, vaječný bílek, petrželová nať, směs koření, rostlinný palmový tuk, kyselina citronová, extrakty česneku a chilli, barvivo riboflavin, antioxidant rozmarýnový extrakt

Cena: 28,90 Kč/118 g – litr polévky

Doba přípravy: asi 10 minut

Foto: archiv redakce

Hodnocení redakce: „O rozdílech mezi oběma nemusíte ani přemýšlet, to odhalíte na první dobrou, stačí si přivonět, “ zhodnotila polévky Jana Netopilová. Všichni jsme se shodli, že žádná úspora času nenahradí chuť opravdického vývaru.Foto: archiv redakce

Domácí kuřecí vývar

Složení: 1 kg kuřecí směsi na polévku, 1 cibule, 2 mrkve, 4 stroužky česneku, 1/3 sáčku polévkové zeleninové směsi, koření – sůl, kmín, trocha kari.

Cena: asi 40 Kč na 2 litry polévky – v porovnání tedy litr přibližně 20 Kč

Doba přípravy: asi 1,5 hodiny

Bramborové knedlíky

Složení: pšeničná mouka, bramborová kaše 30 % (sušené bramborové vločky, emulgátor E471, stabilizátor E450, antioxidant E304 nebo E330, konzervant E220, barvivo kurkumin), pšeničná krupice, jedlá sůl s jódem (max. 2,5 %), instantní kukuřičná mouka, sušené mléko odtučněné, sušená syrovátka, kypřidla (E500, E450)

Cena: 22,90 Kč/400 g, 4–5 porcí

Doba přípravy: asi 30 minut

Foto: archiv redakce

Hodnocení redakce: „Domácí knedlíky jsem poznala hned, ty z prášku byly takové suché a chuťově nevýrazné,“ zhodnotila Jana Finferlová, kterou vidíte i na fotografii. Při přípravě bylo těsto ze sušené směsi hutnější a tvrdší, takže má menší tendenci se rozvařit.Foto: archiv redakce

Domácí bramborové knedlíky

Složení: asi 400 g vařených a loupaných brambor, 1 vajíčko, asi 100 g hrubé mouky, sůl

Cena:15 Kč

Doba přípravy: přibližně 1 hodina 15 minut

Foto: archiv redakce

Nakoupili jsme pět pokrmů „z pytlíku" a porovnali jejich dobu přípravy a chuť s domácí klasickou přípravouFoto: archiv redakce

Napište nám, jaké potraviny „v prášku“ kupujete a s čím máte dobré či horší zkušenosti.

Načítám