Článek
Avokádo má jak specifickou a na ovoce málo sladkou chuť, tak velmi zajímavou máslovou konzistenci. Právě z toho důvodu se dá multifunkčně využít, a je to přímo žhavý adept na kuchařské experimenty.
„Avokádo má pro použití do receptů jednu velkou výhodu, můžete ho kombinovat se sladkými i slanými ingrediencemi,“ komentuje výživová poradkyně Cecílie Jílková z Najím se a zhubnu.
Mimo to všechno je ale avokádo také výživová bomba. Je považováno za jeden z nejvýživnějších plodů vůbec, proto ho do svého jídelníčku zařaďte i vy.
Ideální ovoce k hubnutí
Jedna z mnoha výhod avokáda je, že je velmi tučné. Zní to jako paradox, ale avokádo obsahuje velké množství zdravých nenasycených tuků. Díky tomu má lahodnou máslovou chuť, a přesto vaší figuře neuškodí, protože tyhle tuky se neumí ukládat jako tělesný tuk.
K redukčním jídelníčkům se doporučuje ale hlavně proto, že spousta lidí při nižším energetickém příjmu do sebe nedovede dostat všechny potřebné živiny. No a avokádo jich obsahuje neskutečné množství!
Avokádo jako výživová bomba
„Obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů A, C, E i vitaminy skupiny B a taky minerálů, konkrétně draslíku, hořčíku, fosforu i železa. Mimo jiné zde najdete i vápník a draslíku pak obsahuje dokonce více než pověstný banán,“ uvádí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.
Přesto ale i banány jsou z mnoha jiných důvodů velmi prospěšné. Podívejte se na 5 důvodů, proč jíst banány každý den!
„Naleznete v něm i lecitin, který je známý jak v kosmetice, tak doporučovaný při kardiovaskulárních onemocněních nebo osobám s poruchami nervového systému,“ uvádí dále výživová odbornice. Lecitin zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů i pokožky.
Mimo to má taky skvělý vliv na mozek, zvyšuje vaši koncentraci. A taky prospívá i vašim játrům a pomáhá jim vyrovnat se s příjmem alkoholu. Avokádo je tak ideální pochoutkou ke sklence vína.
„Dále avokádo obsahuje luthein chránící před degenerativními onemocněními očí, kyselinu listovou podporující zdraví mozku a antioxidant glutathion posilující imunitní systém,“ dodává Zuzana Komůrková.
8 tipů, jak si s avokádem poradit v kuchyni
Přestože je avokádo tak zdravé a i velmi chutné, stále k němu dost lidí přistupuje skepticky. Jak vůbec něco takového jíst, že? Přitom možností je celá řada. S výživovou poradkyní Cecílií Jílkovou a Zuzanou Komůrkovou jsme dali dohromady následující tipy:
- 1. Zralé avokádo si můžete namazat na chleba místo másla Doporučujeme přidat i špetku pepře a soli
- 2. Můžete z něj připravit taky různé pomazánky, třeba v kombinaci s vejci
- 3. Udělejte z něj doplněk do salátů. Skvěle se hodí do lososového nebo do salátu s krevetami
- 4. Nahraďte jím dresink. Klasicky ho nakrájejte na plátky a dejte do sendvičů právě místo dresinku nebo majonézy. Stejně tak i v salátech místo dresinků můžete použít avokádo, ochucené třeba citronem
- 5. Připravte z něj oblíbený dip guacamole. Pokud máte rádi trochu pikantní jídlo, určitě si ho dejte s chilli papričkami a limetkou
- 6. Výborná jsou také ovocná smoothie. Stačí rozmixovat avokádo s trochou vody, čerstvými či mrazenými malinami, jahodami nebo borůvkami a dosladit medem
- 7. Pokud je příprava nejrůznějších specialit váš koníček, jistě vás taky zaujme použití avokáda jako přísady do domácího sushi
- 8. Ze sladkých variací pak slaví největší úspěch kakaové kombinace. Rozmixujte avokádo s medem, kvalitním kakaem a banánem, a blesková čokoládová pomazánka je na světě
Máte rádi avokádo?