Hlavní obsah

Hubnoucí jídelníček na jeden den

Foto: Mona Martinů

Nejen cvičením, ale i správným jídelníčkem bojují čtenářky proti kilům navícFoto: Mona Martinů

Tři z vás, Milada, Hana a Eva, úspěšně hubnou pod vedením nutričních specialistů. Abyste se i vy mohli pustit do shazování kil, máme pro vás přesný návod, jak na to. Prostudujte si náš exkluzivní jídelníček speciálně připravený pro čtenářky i čtenáře ProŽeny.cz.

Článek

Jestli stále váháte, kudy a jak se vydat za štíhlejší postavou, možná právě tady najdete inspiraci. „Je potřeba si ale uvědomit, že každý jsme originál, a co jednomu prospívá, druhému vůbec nemusí,“ shodují se všichni naši specialisté Jana Altnerová, Ludmila Holcová i Radek Mirovský. Nutriční plány na míru odrážejí to, co potřebujete právě vy.

Co tělo, to originál

„Každý z vás má zcela jiný bazální metabolismus, což je energie, kterou potřebujete pro základní životní funkce organismu,“ upozorňuje Radek Mirovský. K odlišnostem je potřeba přičíst i spoustu dalších faktorů: kolik je vám let, jaký typ práce během dne vykonáváte (vsedě, vestoje, fyzicky či mentálně), zda sportujete, jak zvládáte stres, či dokonce i jak moc se potíte. Proto níže uvedený jídelníček je jen obecným univerzálním sestaveným plánem, abyste měli představu, jak by správné menu mělo vypadat. „Množství jídla, obsah i čas, kdy ho jíte, je však u každého velmi individuální,“ doplňuje Jana Altnerová. Platí všeobecně: snídat do půl hodiny po probuzení, mezi jídly 2 až 3 hodiny pauza, střídat sladké a slané jídlo, po večeři jít spát nejdříve po dvou hodinách.

Snídaně

  • 2 dcl horké vody s citronem na zahřátí těla, později 1–2 krajíce celozrnného chleba, potřené sýrem Gervais či Lučinou, půlka lžičky kvalitní marmelády
  • nebo bílý jogurt s maximálně 2,5 g tuku a lžička obilných vloček plus půlka malého jablka či hrušky.

K oběma variantám je možnákáva bez cukru s nízko- až polotučným mlékem.

Foto: Thinkstock

Bílý jogurt dokáže nastartovat tělo i zasytit přes denFoto: Thinkstock

Dopolední svačina

  • Pokud jste měli ke snídani jogurt, tak nyní 1 celozrnnou housku nebo rohlík, 2 plátky 30% eidamu nebo šunky plus 1 rajče či půlka papriky.
  • Pokud jste posnídali pečivo, tak si nyní dejte kysaný jogurtový nápoj 200 ml s vločkami.

Oběd

  • 100 g masa, upravovat dušením nebo v páře, výjimečně pečení nebo grilování (kuřecí prsa, krůtí prsa, rybí filé a jiné)
  • plus 30 g přílohy (těstoviny, rýže) nebo 200 g brambor, vše váženo před tepelnou úpravou
  • plus 200 g zeleniny jakéhokoli typu.
Foto: Thinkstock

Maso je dobré dusit, výjimečně se může grilovatFoto: Thinkstock

Odpolední svačina

  • Stejná jako dopolední, s tím rozdílem, že pokud jste měli sladké, teď si dejte slané a naopak.

Večeře

  • Zapékaná zelenina (cuketa, lilek, vaše oblíbená mražená směs...): důležité je do ní přidat bílkoviny, tedy například luštěniny nebo 100 g tuňáka ve vlastní šťávě či 50 g sýru cihla, případně 1 vejce natvrdo nebo 100 g rybího filé
  • jiná varianta: 100 g kuřecího masa či 100 g tofu nebo občas může být 100 g libového hovězího – zapékaného jako steak nebo špíz a k tomu 200 g zeleniny (může být jako salát, důležitá je vždy lžíce olivového oleje pro rozpuštění vitaminů).
Foto: Thinkstock

Na večer by hlavní podíl na jídle měla mít zeleninaFoto: Thinkstock

Během dne nezapomínejte vypít 2 litry tekutin, které vodu do těla dostávají (obyčejná voda, ovocné čaje), ne berou (káva, černý či zelený čaj a podobně).

Neváhejte a jednejte! Zkusit jeden den jíst zdravě nikoho nezabije, tak proč byste to nezvládli i vy? Navíc: může vám to i pomoci. Co vy na to?

Načítám