Článek
Jestli stále váháte, kudy a jak se vydat za štíhlejší postavou, možná právě tady najdete inspiraci. „Je potřeba si ale uvědomit, že každý jsme originál, a co jednomu prospívá, druhému vůbec nemusí,“ shodují se všichni naši specialisté Jana Altnerová, Ludmila Holcová i Radek Mirovský. Nutriční plány na míru odrážejí to, co potřebujete právě vy.
Co tělo, to originál
„Každý z vás má zcela jiný bazální metabolismus, což je energie, kterou potřebujete pro základní životní funkce organismu,“ upozorňuje Radek Mirovský. K odlišnostem je potřeba přičíst i spoustu dalších faktorů: kolik je vám let, jaký typ práce během dne vykonáváte (vsedě, vestoje, fyzicky či mentálně), zda sportujete, jak zvládáte stres, či dokonce i jak moc se potíte. Proto níže uvedený jídelníček je jen obecným univerzálním sestaveným plánem, abyste měli představu, jak by správné menu mělo vypadat. „Množství jídla, obsah i čas, kdy ho jíte, je však u každého velmi individuální,“ doplňuje Jana Altnerová. Platí všeobecně: snídat do půl hodiny po probuzení, mezi jídly 2 až 3 hodiny pauza, střídat sladké a slané jídlo, po večeři jít spát nejdříve po dvou hodinách.
Snídaně
- 2 dcl horké vody s citronem na zahřátí těla, později 1–2 krajíce celozrnného chleba, potřené sýrem Gervais či Lučinou, půlka lžičky kvalitní marmelády
- nebo bílý jogurt s maximálně 2,5 g tuku a lžička obilných vloček plus půlka malého jablka či hrušky.
K oběma variantám je možnákáva bez cukru s nízko- až polotučným mlékem.
Dopolední svačina
- Pokud jste měli ke snídani jogurt, tak nyní 1 celozrnnou housku nebo rohlík, 2 plátky 30% eidamu nebo šunky plus 1 rajče či půlka papriky.
- Pokud jste posnídali pečivo, tak si nyní dejte kysaný jogurtový nápoj 200 ml s vločkami.
Oběd
- 100 g masa, upravovat dušením nebo v páře, výjimečně pečení nebo grilování (kuřecí prsa, krůtí prsa, rybí filé a jiné)
- plus 30 g přílohy (těstoviny, rýže) nebo 200 g brambor, vše váženo před tepelnou úpravou
- plus 200 g zeleniny jakéhokoli typu.
Odpolední svačina
- Stejná jako dopolední, s tím rozdílem, že pokud jste měli sladké, teď si dejte slané a naopak.
Večeře
- Zapékaná zelenina (cuketa, lilek, vaše oblíbená mražená směs...): důležité je do ní přidat bílkoviny, tedy například luštěniny nebo 100 g tuňáka ve vlastní šťávě či 50 g sýru cihla, případně 1 vejce natvrdo nebo 100 g rybího filé
- jiná varianta: 100 g kuřecího masa či 100 g tofu nebo občas může být 100 g libového hovězího – zapékaného jako steak nebo špíz a k tomu 200 g zeleniny (může být jako salát, důležitá je vždy lžíce olivového oleje pro rozpuštění vitaminů).
Během dne nezapomínejte vypít 2 litry tekutin, které vodu do těla dostávají (obyčejná voda, ovocné čaje), ne berou (káva, černý či zelený čaj a podobně).
Neváhejte a jednejte! Zkusit jeden den jíst zdravě nikoho nezabije, tak proč byste to nezvládli i vy? Navíc: může vám to i pomoci. Co vy na to?