Článek
Postup
01.
Začněte přípravou vanilkového pudinku. Pudinkový prášek zalijte mlékem, přidejte cukr a důkladně kvedlačkou promíchejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. Pak směs začněte zahřívat, až se začne vařit. Za stálého míchání vařte asi 2–3 minuty, až je směs hustá a hladká. Vmíchejte kousek másla a za častého míchání, aby nevznikl škraloup, nechte chladnout.
02.
Kompotované hrušky slijte a nakrájejte je na kousky.
03.
Připravte si karamel: V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte máslo. Výsledek bude hodně prskat, takže vysoké stěny pánve se budou hodit. Do másla nasypte cukr a nechte jej zkaramelizovat – cukr se za stálého míchání pomalu rozpouští a karamel se hezky táhne za vařečkou.
04.
Do karamelu po částech za stálého míchání nalijte asi 120 ml smetany ke šlehání – právě v této fázi směs opravdu dost prská, takže pozor na ruce! Hotová omáčka má konzistenci tekutého medu. Přidejte hrušky, promíchejte, asi 2 minuty provařte, aby se hezky obalily, a odstavte.
05.
Perník nakrájejte na kousky a poklaďte na dno skleniček. Pak na ně nalijte polovinu stále horkého pudinku a stejně tak polovinu hrušek v karamelové omáčce. Pak přijde další vrstva perníčků, pudinku a hrušek v karamelu. Nakonec směs ozdobte ještě pár perníčky a případně i ořechy. Můžete ihned podávat!
Pokud vás kombinace hrušek a perníku zaujala, nenechte si ujít ani tenhle hruškový medovník. Je to slast!