Hlavní obsah
3,4
(19)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Asijský způsob přípravy jídla stir-fry (neboli míchej a smaž) svou oblibu staví zejména na bleskové přípravě a zachování šťavnatosti masa a křupavosti zeleniny. Dnes se podíváme na kloub klasice v podobě hovězího a jarní cibulky. Podlehnete mu ještě rychleji, než trvá jeho příprava.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Maso a nudle
  • 150 g rýžových vlasových nudlí (bún)
  • 2 plátky hovězí roštěné
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1/2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Marináda
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového vína
Omáčka
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Všechny ingredience na marinádu promíchejte. Roštěnou nakrájejte na nudličky, smíchejte s marinádou a nechte asi 10 minut odležet. Mezitím začněte s přípravou nudlí podle návodu na obalu, obvykle je potřeba je asi na 10 minut namočit do vlažné vody a pak ve vroucí vodě uvařit doměkka.

02.

Ve wok pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje, nejlépe arašídového, který dobře snáší vysoké teploty. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, česnek na tenké plátky a jarní cibulky na asi 4 cm dlouhé kousky (bílou část překroje podélně napůl). Smíchejte ingredience na omáčku, sezamový olej je nejlepší ten z praženého sezamu. Na rozpáleném oleji zprudka orestujte maso dozlatova – mělo by být skoro hotové. Pak ho vyjměte z pánve, do výpeku přidejte ještě kapku oleje a vhoďte cibuli, česnek a jarní cibulku. Nechte lehce zesklovatět, jen aby se zelenina rozvoněla. Vraťte zpět maso i se šťávou, kterou pustilo, a zalijte marinádou. Jen velmi krátce nechte prohřát a stáhněte z plotny.

03.

V malé pánvi nasucho opražte sezamové semínko a mírně jen podrťte v hmoždíři, aby se rozvonělo. Rýžové nudle podávejte s masovou směsí a posypané sezamovým semínkem. K podávání by neměl chybět ani čerstvý koriandr.

Pokud máte rádi ostřejší chutě, nebojte se na závěr vmíchat i trochu čerstvého chilli.

Načítám