Článek
Postup
01.
Mléko a smetanu nalijte do hrnce a přiveďte skoro až k bodu varu (pozor, ať nevzkypí a nevyteče). Máslem vymažte pekáč (zbytek vložte do mléka se smetanou). Přidejte nožem naplocho rozmáčknuté stroužky česneku, tymián, bobkový list a na špičku nože muškátového oříšku.
02.
Mezitím nakrájejte oloupané brambory a celer na velmi tenké plátky – skoro jako chipsy. Celeru by v poměru k bramborám měla být asi čtvrtina až třetina. Výslednému jídlu dodá na krémovosti a hebkosti, nemusíte se bát, že by byl chuťově výrazný. Chcete-li docílit hezky barevné mozaiky, přidejte i jednu středně velkou mrkev, kterou rovněž nakrájejte na velmi jemné plátky.
03.
Kuřecí maso nakrájejte na drobné kousky, osolte, opepřete a zlehka osmahněte na troše oleje.
04.
Troubu zapněte na 200 °C. Brambory a celer přidejte do ochuceného mléka se smetanou, osolte a opepřete. Pak směs přiveďte k varu a asi 10 minut povařte. Vyjměte tymián a bobkový list, přimíchejte maso a přendejte do připraveného pekáčku.
05.
Pečte asi 25 minut dozlatova a dokud se nevsákne všechna tekutina. Povrch můžete lehce posypat sýrem (jak udělat perfektní křupavou krustu). Chcete-li, aby brambory držely po nakrojení tvar, musí nejdřív zchladnout, a pak je třeba je zase ohřát. Při krájení hned po dopečení se rozpadnou.
Ještě by vás mohly zajímat brambory vařené jinak, které chutnají dvakrát líp! Uhodnete, v čem se vaří?