Hlavní obsah
3,3
(158)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Skvělá příloha k bílému masu nebo rybě. Také ale skvělý hlavní chod, když maso přidáte rovnou do pekáče. O čem je řeč? O báječných gratinovaných bramborách.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Brambory a celer
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 75 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 listy bobkového listu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 700 g brambor
  • 1/2 ks celeru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
Maso
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 3 g soli a pepře
  • 3 lžíce rostlinného oleje
Článek

Postup

01.

Mléko a smetanu nalijte do hrnce a přiveďte skoro až k bodu varu (pozor, ať nevzkypí a nevyteče). Máslem vymažte pekáč (zbytek vložte do mléka se smetanou). Přidejte nožem naplocho rozmáčknuté stroužky česneku, tymián, bobkový list a na špičku nože muškátového oříšku. 

02.

Mezitím nakrájejte oloupané brambory a celer na velmi tenké plátky – skoro jako chipsy. Celeru by v poměru k bramborám měla být asi čtvrtina až třetina. Výslednému jídlu dodá na krémovosti a hebkosti, nemusíte se bát, že by byl chuťově výrazný. Chcete-li docílit hezky barevné mozaiky, přidejte i jednu středně velkou mrkev, kterou rovněž nakrájejte na velmi jemné plátky.

03.

Kuřecí maso nakrájejte na drobné kousky, osolte, opepřete a zlehka osmahněte na troše oleje. 

04.

Troubu zapněte na 200 °C. Brambory a celer přidejte do ochuceného mléka se smetanou, osolte a opepřete. Pak směs přiveďte k varu a asi 10 minut povařte. Vyjměte tymián a bobkový list, přimíchejte maso a přendejte do připraveného pekáčku.

05.

Pečte asi 25 minut dozlatova a dokud se nevsákne všechna tekutina. Povrch můžete lehce posypat sýrem (jak udělat perfektní křupavou krustu). Chcete-li, aby brambory držely po nakrojení tvar, musí nejdřív zchladnout, a pak je třeba je zase ohřát. Při krájení hned po dopečení se rozpadnou.

Ještě by vás mohly zajímat brambory vařené jinak, které chutnají dvakrát líp! Uhodnete, v čem se vaří?

Načítám