Hlavní obsah
3,0
(82)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Dort na září nemůže být z ničeho jiného než z ořechů a karamelu, ale ne jen tak ledajakého! Křehký korpus a jemný krém jsme totiž doplnili ořechy ve slaném karamelu, který dodá dortu úplně nový rozměr!

1 hod., 30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Korpus
  • 125 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
Krém
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 6 plátků želatiny
  • 4 ks žloutků
  • 200 ml mléka
  • vanilkový extrakt
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
Ořechy v karamelu
  • 200 g směsi ořechů
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Všechny ingredience na těsto (tedy máslo, cukr, vejce, kakao, mouku a špetku soli) rychle zpracujte na hladké těsto (výborně to jde v kuchyňském robotu), zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočinout v chladničce.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Mezitím si připravte krém: cukr nechte bez míchání rozpustit na karamel (jestli vám to nedá, občas rendlíkem zatřeste), stáhněte z ohně a přidejte máslo a smetanu na vaření. Směs bude prskat, tak mějte po ruce kuchyňské chňapky. Nelekejte se, když části karamelu ztuhnou – směs vraťte na mírný plamen a nechte vše rozpustit na hladkou tekutinu. Nechte trochu prochladnout.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Plátky želatiny namočte do trošky vody a nechte 10 minut nabobtnat.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Mléko přiveďte k varu se špetkou soli, želatinu zahřejte do rozpuštění a vmíchejte do ní asi naběračku slaného mléka.

05.

Žloutky ušlehejte ručním mixérem doběla a za stálého míchání přidejte vanilku, vroucí mléko, karamel a rozpuštěnou želatinu. Krém nechte v lednici vychladnout na pokojovou teplotu.

06.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na velikost formy (počítejte i s okraji) a vyložte s ním formu s odnímatelným okrajem. Na dno dejte kolečko z pečicího papíru a korpus naplňte suchými fazolemi na pečení.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

07.

Pečte 10 až 15 minut (korpus si trochu sedne a zpevní) a nechte ve formě vychladnout.

08.

Do prochladlého karamelového krému vmíchejte ušlehanou smetanu a naplňte s ním vychladlý korpus. Nechte alespoň 2 hodiny zatuhnout v lednici.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

09.

Poté posypte ořechy v karamelu, které připravíte následovně: cukr nechte bez míchání v rendlíku opět rozpustit na karamel (kdo chce slanou variantu karamelu, přidá i malou lžičku soli), vmíchejte do něj ořechy a dřevěnou vařečkou míchejte, aby se v něm všechny obalily.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

10.

Přendejte na pečicí papír a nechte vychladnout. Nožem nasekejte na menší kusy a posypejte s nimi povrch dortu.

Energetická hodnota celkem - 22 cm průměr formy
Energie25 372,5 kJ
Bílkoviny97,17 g
Tuky441,02 g
Sacharidy421,17 g
Sůl3,98 g
SAFA182,57 g
Vláknina25,78 g
Cukry266,81 g
Související témata:

Načítám