Článek
Abyste spálili 500 kalorií, můžete hodinu běhat, šest hodin žehlit, tři čtvrtě hodiny se potit v posilovně anebo strávit 20 příjemných minut u chutného oběda. Blábol? Ne! Je totiž řeč o novém nízkotučném sádle, které už od pondělí najdete v chladicích boxech lepších supermarketů. „Nízkotučné sádlo je v Čechách úplnou novinkou, v Americe však už minimálně dva roky pomáhá všem lidem s nadváhou shazovat kila,“ říká PR manažerka projektu Nizkotucnesadlo.cz Aneta Nosochlupová.
Jak to funguje
Nízkotučné sádlo vzniklo několikanásobnou destilací vepřového sádla, které běžné znáte, a někteří dokonce i používáte (!) na smažení. Ze svého vepřového bratříčka si přitom nechalo jen to nejlepší – vitaminy, bílkoviny a minerály. Co však ubylo (jak už vlastně samotný název napovídá), a to díky nové technologii, je tuk. Nízkotučné sádlo jej totiž obsahuje pouze 0,03 %! Jeho glykemický index přitom pořádně zamotal hlavu i nejostřílenějším dietologům. Je totiž vyšší než třeba u těstovin či rýže. To znamená, že vás pokrm z nízkotučného sádla skvěle zasytí, a vy pak několik hodin nemáte potřebu vůbec jíst.
Jeho složka bifidus antifatularis na sebe navíc aktivně váže tuky ve vašem těle. Díky tomu z vás při každé straně (tedy malé i velké) tuk sám vychází ve formě malých částiček, důkazem je světle zelené zbarvení moči. 250 g nízkotučného sádla vás vyjde zhruba na 28 korun. A abychom otestovali, jestli se nejedná o podvod, uvařili jsme z něj hned tři chutná jídla. Výsledek posuďte sami!
Sádlačka – tukožroutská polévka
Potřebujete: 1,5 litru čisté vody, 2 větší mrkve, 1 kořenovou petržel, čtvrt celeru, hrst pokrájeného pórku, 250 g nízkotučného sádla, sůl a pepř, listovou petržel na dozdobení.
Postup: Zeleninu očistěte, pokrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody. Do vývaru v žádném případě nepřidávejte žádný bujon, snížil by dietní účinnost polévky. A teď to nejdůležitější! Ve vroucím vývaru nechte rozpustit celou kostku nízkotučného sádla. Pod pokličkou táhněte 45 minut a podávejte s nasekanou petrželkou.
Placky z nízkotučných škvarků
Potřebujete: 100 g nízkotučných škvarků (koupíte v pytlíčku), 100 g nízkotučného sádla, 250 g brambor, sůl, pepř, 1 vejce, 100 g hrubé mouky.
Postup: Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Dejte do studené osolené vody, položte na vařič a nechte 20 minut vařit. Vodu slijte, přidejte sádlo a škvarky a ručním šlehačem vše dobře rozšlehejte. Přiklopte pokličkou a nechte zchladnout. Vychladlou hmotu odklopte, rozklepněte do ní vejce, zasypejte moukou a dobře promíchejte. Rozpalte pánev s pořádnou dávkou nízkotučného sádla, z hmoty tvořte placičky, které krátce osmahněte z obou stran.
Jarní salát s dresinkem z nízkotučného sádla
Potřebujete:2 papriky – jednu žlutou, jednu červenou (zelenou ne, ta není na dietu vůbec vhodná), 1 rajče, půl okurky, 100 g nízkotučného sádla, 2 stroužky česneku.
Postup:Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Pro přípravu dresinku je lepší zavařovací teploměr. Nízkotučné sádlo rozpusťte v menším hrnci na 55 stupňů Celsia, teplotu udržujte 2 minuty, poté do něj prolisujte česnek, promíchejte, můžete přidat bylinky a hotovým dresinkem salát přelijte.
A máte uvařeno!
Apríl...