Článek
Minulý týden vás kolegyně Jana Chmelíková v článku Tři nepečené dezerty, které si zamilujete jistě zlákala spoustou neodolatelných dobrot. A teď přišla konečně i řada na mě, abych vám přidal další sladkou nálož luxusních dezertů bez pečení. Tady jsou!
Borůvkový dort se zakysanou smetanou
Na dortovou formu s průměrem 20 centimetrů potřebujete:
- Spodní vrstva: 200 g čokoládových máslových sušenek, 100 g másla
- Prostřední vrstva: 100 g cukru moučka, 2 lžíce přeceděného borůvkového kompotu, 6 plátků želatiny, 250 ml smetany ke šlehání, 300 g zakysané smetany
- Horní vrstva: 200 ml borůvkového kompotu, 10 g červené želatiny v prášku
Máslové sušenky rozmixujte, zalijte rozpuštěným máslem a napěchujte na dno dortové formy vyložené alobalem nebo potravinovou fólií. Poté dejte na chvíli zchladit do lednice.
Smetanu vyšlehejte dotuha, přimíchejte cukr, zakysanou smetanu a želatinu, kterou jste připravili podle návodu na obalu. Nakonec jen zlehka vmíchejte trochu borůvek a směsí zalijte připravený sušenkový základ. Dejte do lednice pořádně ztuhnout (ideálně na 2 hodiny).
Nakonec zahřejte borůvkový kompot, rozmíchejte v něm želatinu v prášku, krátce povařte a nalijte na dort. Nechte přes noc ztuhnout a podávejte s chutí a láskou!
Ananasový kopec s kokosem
Na kulatou hlubokou mísu s průměrem 20 centimetrů potřebujete:
- Na náplň: 400 g dětských piškotů, 200 g plátků ananasu
- Na krém: 400 ml kokosového mléka, 300 ml ananasové šťávy, 6 lžic cukru moučka, 3 lžíce hrubé mouky, 6 žloutků, 10 g želatiny v prášku, strouhaný kokos na posypání
Mléko vyšlehejte se žloutky a ananasovou šťávou. Přidejte cukr, mouku a v hrnci krátce povařte. Nakonec přimíchejte želatinu a krém máte prakticky hotový. Hlubokou kulatou mísu vyložte potravinovou fólií a naskládejte do ní po celém vnitřku piškoty plochou stranou dolů. Tím jste vytvořili krunýř, který teď budete plnit. Nalijte dovnitř trochu krému a poklaďte ho plátky ananasu. Poté následuje vrstva krému a vrstva piškotů. Vše opakujte až do té doby, dokud nebude mísa plná po okraj. Poslední vrstvou by měly být piškoty. Hotový dezert dejte přes noc vychladit do lednice. Druhý den stačí vyklopit na talíř a mlsně krájet.
Meruňkový s náloží pařížské šlehačky
Na dortovou formu o průměru 22 centimetrů potřebujete:
- Na spodní vrstvu a náplň: 250 g piškotů, 2 lžíce rybízové marmelády, 150 g kompotovaných meruněk
- Na krém: 200 ml smetany ke šlehání, 200 g lučiny, 100 g cukru moučka, 10 g želatiny v prášku
- Na pařížskou šlehačku: 500 ml smetany ke šlehání, 20 g kakaa, 4 lžíce cukru krupice; hoblinky z bílé čokolády na ozdobu
Den předem si připravte pařížskou šlehačku. Zahřejte smetanu v kastrůlku, přidejte kakao a cukr, krátce povařte a nechte zchladnout. Poté ji dejte do lednice a nechte pořádně vychladit. Druhý den se můžete vrhnout na samotný dort.
Krém připravítetak, že vyšleháte smetanu, přidáte k ní lučinu, cukr a želatinu, kterou vyrobíte podle návodu na obalu. Dortovou formu vyložte potravinovou fólií a na dno vyskládejte piškoty. Zbylé piškoty vždy po dvojicích slepte rybízovou marmeládou. Meruňky nakrájejte na kousky. Spodní vrstvu piškotů zalijte polovinou krému (budou trochu plavat), poklaďte meruňkami, „koulemi“ ze slepených piškotů, přelijte zbytkem krému a dejte do lednice na dvě hodiny vychladit.
Poté vyšlehejte připravenou pařížskou šlehačku a potřete jí celý dort. Dozdobte hoblinkami z bílé čokolády, vše vraťte do lednice a podávejte řádně vychlazené.
A ještě tip na závěr: další nepečené dobroty najdete v článku Souboj receptů: Nepečené dorty!
P. S.: Redakci nejvíc chutnal ten borůvkový, ale snědly se všechny dorty!