Článek
Diabetes patří mezi nejobávanější civilizační choroby současnosti, a to naprostým právem. Jen u nás je podle Diabetické asociace ČR více než 800 tisíc nemocných a toto číslo každým rokem narůstá. Konkrétně zhruba o dalších 20 tisíc a odborníci se tak domnívají, že v horizontu několika let bude cukrovkou trpět každý desátý Čech.
Co je cukrovka vlastně zač?
Jedná se o onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cukru v krvi, čemuž se říká hyperglykemie. Ta vzniká buď proto, že tělo neprodukuje dostatečné množství hormonu inzulinu, a nebo ho nedokáže správně využít.
V prvním případě se jedná o diabetes 1. typu, kterým trpí pouze deset procent nemocných. Nejčastěji propuká v dětství nebo pubertě a jeho vznik není nijak ovlivnitelný. Stojí za ním určitá genetické dispozice, k jejímuž rozvoji dochází na základě proniknutí nějaké klidně i banální virové infekce do těla. Takový jedinec je pak odkázán na celoživotní podávání inzulinu zvenčí.
Naprostá většina cukrovkářů však trpí diabetem 2. typu. U nich slinivka břišní produkuje inzulinu dost, někdy i nadbytek, ale tělo má vůči němu sníženou citlivost, takže ho nevyužívá.
Hormon inzulin je ale nesmírně důležitý, protože zprostředkovává přenos cukru z krve do orgánů a tkání celého těla. Tedy zajišťuje přísun energie, který je pro správné fungování organismu naprosto nezbytný.

Diabetes 2. typu je důležité odhalit čas, což však může být problematické, protože nemocný mnohdy nemá žádné příznakyFoto: Profimedia
Co vede k cukrovce?
O cukrovce koluje řada mýtů, ten nejběžnější se týká příčiny jejího vzniku. Mnozí považují za hlavního viníka cukr. Mezi konzumací sladkého a rozvojem cukrovky však nebyla prokázána přímá spojitost.
Za hlavní příčinu vzniku diabetu se považuje nezdravá životospráva obecně. Samozřejmě že příliš moc cukrů v jídelníčku není ideální, ale diabetem spíše onemocní horlivý jedlík tučných a smažených jídel, protože jedním z rizikových faktorů rozvoje nemoci je vysoký cholesterol.
Za spouštěče diabetu se označují také kouření, přílišné množství alkoholu, nedostatek pohybu a především obezita, která je většinou důsledkem takového životního stylu. „Pokud je člověk obézní, snižuje se citlivost buněk vůči inzulinu, ten slouží jako vrátný, který umožní vstup glukózy do buňky, a v krvi stoupá hladina krevního cukru a inzulinu,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá z Vím, co jím, která zároveň uvádí, že 90 procent diabetiků 2. typu je obézních.

Základní prevencí je omezit tučná a nezdravá jídla, která přispívají k obezitěFoto: Profimedia
Jak s cukrovkou bojovat?
Prevence cukrovky rozhodně není nemožná, jak si mnozí nalhávají. Recept na ni je velmi snadný. Upravit jídelníček a omezit tučné pokrmy, polotovary, fast food jídla a další zdroje škodlivých tuků. Naopak přidat zeleninu, celozrnné produkty a vlákninu. „Velmi důležité je jíst pravidelně, nemít hlad, aby nekolísala hladina cukru v krvi,“ říká Karolína Hlavatá.
Další mýtus, který je spojen s diabetem, se týká pohybu. Vůbec není pravda, že diabetici by měli cvičení omezit. Ba naopak. Aktivní pohyb je jak v prevenci, tak při léčbě velmi prospěšný. „Když se diabetik s nadváhou začne pravidelně hýbat, zhubne a zároveň hladina cukru v krvi mu klesne či se dokonce normalizuje,“ uzavírá dietoložka.
Máte s cukrovkou osobní zkušenost?