Článek
Ať už se chystáte všechny suroviny kupovat nebo potřebujete spotřebovat to, co zbylo z posledního víkendu, tyhle recepty vaši peněženku zbytečně nezatíží. Takže jestli máte v lednici misku lehce zvadlých žampionů nebo kořenové zeleniny, a potřebujete navíc spotřebovat půlku uzené makrely, která byla včera k večeři, poradíme, co s nimi!
Jemný žampionový krém
Na 4 porce potřebujete:asi 70 g másla, 1 cibuli, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 3–4 lžíce rostlinného oleje, asi 500 g žampionů, sůl, mletý bílý pepř, špetku muškátového oříšku a špetku muškátového květu
Postup:V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm dorůžova jemně nakrájenou cibuli. Když začne zlehka zlátnout, zaprašte ji hladkou moukou a usmažte světlou řídkou jíšku. Po naběračkách přidávejte horkou vodu, kterou rozmíchávejte s jíškou, aby nevznikly hrudky. Než se udělá cibulka a jíška, nakrájejte žampiony na kousky a orestujte je na oleji. Ve chvíli, kdy se voda s jíškou už vaří, přidejte orestované žampiony (bez nadbytečného oleje!) a nechte je ještě asi 10 minut taky provařit. Měkké houby v polévce rozmixujte, dochuťte solí, bílým pepřem a kořením a můžete podávat!
Karbanátky z brambor a uzené makrely
Na 4 porce potřebujete: 300 g vařených brambor, 200 g uzené makrely, 1/2 mrkve, 1 velkou kyselou okurku, 1 lžíci ostré hořčice, 2 stroužky česneku, 2 vejce, podle potřeby 2–3 lžíce strouhanky, sůl a pepř, strouhanku na obalení a rostlinný olej na smažení
Na salát si nachystejte: 1/2 čínského zelí, 1 mrkev, asi 70 g majonézy (můžete ji napůl namíchat s bílým jogurtem) a čerstvě mletý pepř
Postup: Uvařené brambory dejte do mísy, přidejte na kousky rozebranou a kostí zbavenou makrelu. Cibuli a okurku nakrájejte najemno a přidejte je k bramborám a rybě. Pak do mísy rozklepněte vajíčka, prolisujte česnek, nastrouhejte najemno mrkev a vše šťouchadlem na brambory propracujte dohromady. Podle chuti těsto osolte a opepřete a podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby těsto drželo a šly z něj snadno tvořit placičky. Placičky obalte v troše strouhanky a osmažte z obou stran dozlatova.
Hotové je podávejte se salátem z jemně nakrájeného zelí a nahrubo nastrouhané mrkve, které jste promíchali s majonézou a trochou pepře.
Kuřecí paličky se zeleninou z jednoho hrnce
Na 4 porce potřebujete: 8 kuřecích spodních stehen na kosti, 2 mrkve, 2 petržele, asi 6 stonků řapíkatého celeru, 1 větší cibuli, 1 hrnek čočky, 3 ředkvičky, asi 50 g másla, bobkový list, celý pepř a nové koření, tymián, majoránku, 2 lžíce dijonské hořčice, sůl a tmavý chléb k podávání
Postup: Tenhle recept je velmi jednoduchý. Čočku namočte do vody a pusťte se zatím dál. Kuřecí paličky opláchněte a vložte je spolu s cibulí nakrájenou na čtvrtiny do hrnce. Přidejte bobkový list, černý pepř, nové koření, tymián a trochu soli a zalijte asi do 2/3 výšky kuřecího masa vodou. Přiveďte k varu, plamen stáhněte na minimum a nechte asi hodinu probublávat.
Maso vyjměte, zeleninu nakrájejte na malé kousky a kromě ředkviček ji všechnu spolu s čočkou přidejte do hrnce a zvolna vařte dalších asi 20 minut skoro doměkka. Nakonec přidejte ředkvičky a majoránku, ještě asi 5 minut povařte, a když je vše hotové, dochuťte směs majoránkou, solí a hořčicí. Směs podávejte s paličkami masa a tmavým chlebem.
Podělte se i vy o svoje nápady na levné vaření v sekci Vaše recepty!