Článek
Cheesecake, makronky a kokosový dezert. Co tyhle všechny dezerty spojuje? No přece šťavnaté třešně!
Třešňový cheesecake se zakysanou smetanou
Potřebujete: 50 g másla, 100 g tmavých máslových sušenek, 200 g třešní, 200 g cukru krupice, 500 g cream cheese (více o této surovině najdete ve článku Máte chuť na cheesecake? Udělejte si ho doma!), 2 vejce, lžíci hladké mouky, lžíci vanilkového extraktu, šťávu z poloviny pomeranče, 200 ml 30% zakysané smetany.
Sušenky rozmixujte, zalijte rozpuštěným máslem a dobře rozmíchejte. Dno dortové formy o průměru 20 centimetrů vyložte pečicím papírem a pokryjte ho rozdrcenými sušenkami. Tento základ nechte v lednici chvíli zchladit a mezitím se vrhněte na náplň. Do kastrůlku vložte vypeckované třešně a rozmixujte je. Přisypte 2 lžíce cukru a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
Cream cheese vložte do mísy spolu s vejci, hladkou moukou, vanilkovým extraktem, 100 ml zakysané smetany a šťávou z pomeranče. Ručním šlehačem zapracujte konzistentní hmotu. A můžete vrstvit! Na sušenkový základ nalijte polovinu náplně s cream cheese. Tu pokryjte polovinou třešňového pyré. Na to vše ještě přijde zbytek cream cheese směsi. Plnou formu vložte do vyhřáté trouby na 160 stupňů Celsia a pečte 70 minut.
Po skončení troubu neotevírejte, ale nechte koláč ještě minimálně půl hodiny dojít. Když zcela vychladne, pomažte ho svrchu zbytkem zakysané smetany. Doprostřed přijde ještě kolečko z třešňového pyré, které špejlí proměňte v hvězdičku nebo třeba vír. Nechte pořádně vychladit, a pak už si jen pochutnávejte!
Makronky s třešněmi
Na 20 makronků potřebujete: 50 g strouhaných mandlí, 100 g hladké mouky, 190 g cukru moučka, 190 g cukru krupice, 4 bílky, 500 ml mascarpone, hrst třešní.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Mísu pak postavte nad páru a do sněhu zašlehejte cukr krupici (podobně jako když připravujete krém do kremrolí – více najdete zde). Když je hmota lesklá, odstavte ji z páry a přidejte k mandlím, mouce a cukru moučka. Rychle, ale zlehka vymíchejte těsto. Na plechu s pečicím papírem pak lžící tvořte kolečka. Sušte 20 minut v troubě při 140 stupních Celsia.
Když budou makronky (jakési kloboučky) chladnout, smíchejte mascarpone s vypeckovanými třešněmi. Klidně hmotu vyšlehejte, třešně alespoň více pustí šťávu a náplň bude barevnější. Lžičkou pak postupně plňte kloboučky a slepujte je do makronků. Nechte vychladit a podávejte, třeba napíchnuté na špejlích!
Krém s kokosem a třešněmi
Na 4 porce potřebujete: hrst třešní, lžíci medu, 2 lžíce cukru krupice, 400 ml smetany ke šlehání, 2 kokosy, sušenku na ozdobu.
Do kastrůlku nasypte vypeckované třešně, přidejte k nim cukr a med a vše zahřejte. Když se třešně v horkém medu a cukru krásně obalí, máte základ hotový. Kokosy rozdělte na poloviny (pilkou, sekáčkem… jak je kdo zručný) a pomocí ostrého nožíku je vydlabejte. Smetanu vyšlehejte dotuha, přimíchejte do ní medové třešně a lžíci nastrouhaného čerstvého kokosu, případně trochu kokosového mléka. Krémem naplňte půlky kokosů, dozdobte třešní, rozdrobenými sušenkami a podávejte – dobře vychlazené.
A jaké recepty s třešněmi máte nejraději vy? A dají se u vás vůbec sehnat? Napište své zkušenosti a názory do diskuse pod článkem!