Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Cibule je úžasná zelenina. Česká kuchyně se bez ní obejde jen velice těžko, často však hraje tahle skromná panenka jenom vedlejší roli. Jestli máte rádi její jemnou chuť i vůni, dejte jí vyniknout. Upečte si křehké slané koláčky, které zachutnají i těm největším cibulovým odpůrcům.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce minerální vody
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 4 ks cibule
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 ks vejce
  • 4 lžíce polotučného měkkého tvarohu
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Mouku prosejte na vál a smíchejte se solí. Máslo nakrájejte na kostky a nožem zapracujte do mouky. Pak přidejte (minerální) vodu a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet alespoň hodinu, nejlépe však do druhého dne.

02.

Připravte si náplň. Cibuli oloupejte a kořínky odkrojte jen tak, aby jednotlivé cibulové vrstvy držely pohromadě. Cibule rozpulte (směrem od kořínku po špičku) a pak rozkrájejte zhruba na osminky.

03.

V kastrůlku rozpusťte máslo a cibulky na něm dvě minuty restujte. Přidejte med a ocet, promíchejte a vařte na mírném ohni zhruba pět minut. Nechte zchladnout.

04.

Rozklepněte vejce, bílek uschovejte na potření, žloutek smíchejte s tvarohem, solí a pepřem.

05.

Odleželé těsto rozválejte na tenký plát. Vykrájejte z něj kolečka a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Ze zbylého těsta vyválejte tenký váleček, vytvarujte z něj okraje pro koláčky a potřete je bílkem. Na dna koláčků rozetřete trochu tvarohu a navrch vyskládejte orestované cibulky. Koláčky dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na patnáct minut.

Tip

Koláčky můžete ještě posypat strouhaným sýrem.

Související témata:

Načítám