Článek
Postup
01.
Mouku prosejte na vál a smíchejte se solí. Máslo nakrájejte na kostky a nožem zapracujte do mouky. Pak přidejte (minerální) vodu a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet alespoň hodinu, nejlépe však do druhého dne.
02.
Připravte si náplň. Cibuli oloupejte a kořínky odkrojte jen tak, aby jednotlivé cibulové vrstvy držely pohromadě. Cibule rozpulte (směrem od kořínku po špičku) a pak rozkrájejte zhruba na osminky.
03.
V kastrůlku rozpusťte máslo a cibulky na něm dvě minuty restujte. Přidejte med a ocet, promíchejte a vařte na mírném ohni zhruba pět minut. Nechte zchladnout.
04.
Rozklepněte vejce, bílek uschovejte na potření, žloutek smíchejte s tvarohem, solí a pepřem.
05.
Odleželé těsto rozválejte na tenký plát. Vykrájejte z něj kolečka a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Ze zbylého těsta vyválejte tenký váleček, vytvarujte z něj okraje pro koláčky a potřete je bílkem. Na dna koláčků rozetřete trochu tvarohu a navrch vyskládejte orestované cibulky. Koláčky dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na patnáct minut.
Tip
Koláčky můžete ještě posypat strouhaným sýrem.
Máte rádi slané koláče? Vyzkoušejte křupavé koláčky s houbami.