Hlavní obsah

Chytré spotřebiče z naší kuchyně

Foto: David Agner

Při výběru spotřebičů jsme sáhli po osvědčených vestavných nerezových přístrojíchFoto: David Agner

Pořizujete si novou kuchyň a doufáte, že vám vydrží dlouhá léta? Pak do ní nechte nainstalovat i nové spotřebiče. Sice jsou to další vynaložené peníze, ale vyplatí se! Nové přístroje jsou totiž úspornější, pracují kratší dobu, a tak ušetříte za vodu a elektřinu. Ale hlavně – jídlo v nich už nikdy nepřipálíte!

Článek

Trendy sice preferují jednou bílé spotřebiče, jindy zase barevné, my jsme do nové redakční kuchynězvolili nerezové výrobky značky Whirlpool. Je to klasika, která nepodléhá žádným módním vlnám, a nehrozí, že by se po dvou či třech letech okoukaly.

V chladničce se nic nezkazí

Moderní chladničky dokonale plní svůj hlavní cíl – uchovávat potraviny čerstvé po maximálně dlouhou dobu. „Pokud si pořídíte tu s funkcí šestý smysl, dokáže regulovat uvnitř prostoru vlhkost a také dosáhne zpět původní teploty po otevření dvířek pětkrát rychleji, čímž šetří potraviny i peníze,“ říká Pavel Trka z firmy Whirlpool a zároveň připomíná, že chladničky a mrazničky jsou přístroje, které zůstávají po celou dobu své životnosti zapnuté v zásuvce, proto je u nich obzvlášť důležité dbát na úspornost. Volit byste tak měli ty ve třídách A a A+, vyrábějí se už dokonce i v kategorii A++.

U chladniček si můžete také vybrat, zda budou doplněné mrazicím boxem a jestli ho chcete mít umístěný nahoře, nebo zda mají být zásuvky v dolní části.

Foto: David Agner

U chladničky, která je stále zapnutá v zásuvce, dbejte především na její úspornostFoto: David Agner

Trouba, která peče inteligentně

Další ze spotřebičů, bez kterého se doma těžko obejdete, je trouba. U těch klasických horkovzdušných si lze dát pekáče do pěti pozic a díky novému topnému tělesu s ventilátorem můžete připravovat pokrmy různého druhu i ve třech pečicích nádobách najednou, aniž by došlo k promíchání pachů a vůní. Je to díky tomu, že se vzduch rozvádí do celého prostoru trouby a neustále uvnitř cirkuluje.

Foto: David Agner

Horkovzdušné trouby dovolují péct i ve třech rovinách zároveň, aniž by se mísily vůně jednotlivých pokrmůFoto: David Agner

Foto: David Agner

Trouby s dotykovým ovládáním nejen dobře vypadají, ale snadněji se i čistíFoto: David Agner

Moderní mikrovlnné trouby kromě klasického ohřevu mikrovlnami slouží i jako multifunkční, jsou vybavené speciální funkcí crisp, nahradí gril a v některých případech je využijete také jako parní. „K funkci crisp potřebujete speciální pečicí talíř, který má tu vlastnost, že se během dvou minut zahřeje na dvě stě deset stupňů a tuto teplotu, která je zespoda nejlepší na přípravu hranolků, pizzy, kuřecích křidýlek, stehýnek či hemenexu a podobných dobrot, stále drží. Pečení se tím značně zrychlí,“ říká Pavel Trka a přidává příklad: „Zatímco kuře na grilu v normální pečicí troubě trvá udělat šedesát minut, na crispu je hotové maximálně za dvacet minut.“

Další z funkcí, kterou jsou multifunkční trouby vybavené, je grilovací mřížka. Ta se jednoduše položí na otočný talíř a grilovací těleso umístěné nahoře ve stropě perfektně připraví klobásu nebo cokoli potřebujete.

Oba spotřebiče k sobě ladí i vzhledem, jsou v designu Cube a mají dotykové ovládání.

Indukce je rychlá i bezpečná

Do nové kuchyně patří i moderní varná deska. My jsme zvolili jako materiál sklokeramiku s indukčním ohřevem. Indukce totiž dokáže velmi efektivně hospodařit s dodanou energií, využije jí až devadesát procent. Jen pro porovnání, u klasické sklokeramiky je to šedesát procent a u plynu jen padesát. Úspornost spočívá v tom, že teplo jde rovnou do nádoby a neohřívá se samotná deska, což dokáže ušetřit spoustu energie. Indukční deska je také bezpečnější, protože například chladne jen sedm minut, zatímco klasická elektrická 22 minut. Zkracuje se tak doba, kdy je horká a hrozí, že se o ni třeba dítě popálí.

Foto: David Agner

Sklokeramická indukční varná deska je rychlejší a úspornější než plynFoto: David Agner

Také indukční varná deska může být vybavená funkcí šestý smysl. Díky ní dokáže vařit a hlídat vodu či polévku, aniž by překypěly. Další praktickou funkcí je ta, kdy můžete spojit dvě plotýnky dohromady, a získáte tak jednu velkou, na kterou lze postavit třeba oválný pekáč. Opět platí, že teplo vzniká pouze pod nádobou, proto zde nedochází ke zbytečným únikům energie.

Digestoř, která okouzlí svým vzhledem

Pokud máte jako my v redakci umístěné varné centrum v ostrůvku, potřebujete k němu také ostrůvkovou digestoř. Kdo zvolil klasickou instalaci ke stěně, může si vybrat z některých ze zajímavých typů nástěnných digestoří. Nejenže jsou krásné, ale dokážou vás třeba zbavit i věčného strachu, že se při vaření bouchnete o roh odsavače do čela. Příkladem je nástěnná digestoř s ergonomicky perfektně řešeným štítem při stěně, který je ideální pro vyšší osoby. Odsávané páry se dovnitř dostávají kanálky umístěnými v ploše, což je hezký designový prvek, který zároveň zaručuje jejich jednodušší čištění. Digestoř je vybavena třemi výkonnostními stupni a jedním maximálním pro perfektní pročištění vzduchu v prostoru.

Foto: David Agner

Nástěnná digestoř upoutá nejen svým vzhledem, ale také se o ni nebouchnete do hlavyFoto: David Agner

Foto: David Agner

Dotykové ovládání se stává standardem také u odsavačů parFoto: David Agner

Všechny digestoře Whirlpool nabízejí možnost jak odtahu použitého vzduchu ven z místnosti, tak mohou pracovat na recirkulačním principu, kdy se vůně a pachy zachytávají v uhlíkovém filtru.

Myčka zvládne i hodně špinavé nádobí

Poslední ze spotřebičů, který dnes patří ke standardnímu zařízení, je myčka nádobí. U vestavěných se rozlišují dva typy, s přiznaným panelem, nebo jako v našem případě plně integrovaná, která má ovládací prvky umístěné v horním panelu. Opět jde o dotykové ovládání.

Foto: David Agner

U myčky oceníte variabilitu košů tak, abyste mohli mýt i velké kusy nádobíFoto: David Agner

Většina přístrojů má tři ostřikovací úrovně, kdy uvnitř vidíte spodní, střední a horní rameno. „U našich lze najít ještě funkci turboclean, kdy jsou trysky umístěné i v zadní stěně myčky a pod vysokým tlakem, který je až o sedmdesát procent vyšší než u jiných přístrojů, odstraňují nečistoty z hodně špinavého nádobí. Proto už není třeba používat například program předmytí, čímž šetříte vodu, energii i svou peněženku," dodává Pavel Trka.

Většina myček má výškově nastavitelné koše a u některých lze ten horní zcela vyndat. Díky tomu do nich snadno dáte umýt i velké nádoby, jako jsou pekáče, tácy nebo velké talíře.

Pokud si novou kuchyň necháte při instalaci vybavit chytrými, krásnými a chytrými spotřebiči, bude vás vaření a pečení bavit!

Související témata:

Načítám