Ukládáte potraviny do speciálních nádob, sáčků a dóz, nebo je necháváte v lednici na talíři a ve spíži i ve skříňce v obalech, ve kterých je zakoupíte?
Článek
Chraňte potraviny před znehodnocením. V přehledně uspořádané spíži nebo potravinové skříňce vám rozmanité plechovky, sklenice a dózy pomohou udržet pořádek i kvalitu potravin, které nemusí být v chladu.
1. Dózy do spíže i do kuchyně
Tady kvalitu uskladněných produktů, zvláště těch načatých, může poškodit prach a potravinoví škůdci. Proto se vyplatí ukládat je do nádob, do nichž se špína ani hmyz nedostanou.
Vybírejte si kvalitní nádoby ze zdravotně nezávadného tvrzeného plastu nebo skla, které jsou odolné proti mechanickému poškození a mají dobře těsnící uzávěry. Samostatnou kapitolou jsou kořenky, které si můžete pořídit samostatně, v sadách s podstavci nebo k zavěšení.
2. Nádoby do chladničky
Také v chladničce a v mrazáku je potřeba udržovat pořádek. Pomohou dózy z plastu i z tvrzeného skla, polyetylénové čepičky na talíře a misky i vakuové dózy, v nichž po odčerpání vzduchu udržíte potraviny mnohem déle čerstvé.
3. Uzavíratelné sáčky a klipsy
Uzavíratelné plastové sáčky využijete jak ve spíži, tak v chladničce. Nepropouštějí vlhkost a obvykle je můžete popisovat fixem, takže nepotřebujete nálepky. Klipsy uzavřou sáčky, jsou hezčí a praktičtější než gumičky. Prodávají se v mnoha barevných i tvarových provedeních, takže si můžete na první pohled potraviny odlišit.