Článek
Postup
01.
Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu, přidejte cukr krupice, najemno mleté lískové ořechy, mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a propracujte v těsto. Celé těsto je třeba pořádně propracovat.
02.
Těsto vyválejte pod potravinářskou fólií. Když máte placku vysokou asi 2 milimetry, vykrájejte z ní stejné tvary dle libosti.
03.
Hotové tvary přenášejte na plech na pečicí papír (jde to bez větších problémů) a vše pečte v troubě při 180 stupních Celsia asi 12 až 15 minut (klasicky dorůžova). Mezitím, než vám pečivo vychladne, můžete připravit náplň.
04.
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte čokoládu a nechte ji vychladnout tak, aby byla vlažná, přitom ještě trochu tekutá. Většinu čokolády (asi tři čtvrtě) pak zašlehejte s máslem a moučkovým cukrem.
05.
Krém naplňte do zdobičky, stříkejte na spodní stranu upečených koleček nebo kytiček (na tu, kde byl pečicí papír) a přiklápějte druhým kolečkem. Pak už jen na vršek jeptišáků naneste trochu čokolády, „přilepte“ polovinu lískového oříšku a můžete vše pomalu skládat do krabičky. Nechte několik dní uležet v chladu a mlsejte.