Hlavní obsah
2,9
(9)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Už jste slyšeli o vánočním cukroví jménem jeptišáky? Ne? Vyzkoušejte a uvidíte, že jsou naprosto famózní!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
36 kusů
Těsto
  • 160 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g lískových oříšků
  • 200 g hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
Krém
  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 tabulka čokolády
K dokončení
  • 36 ks lískových oříšků
Článek

Postup

01.

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu, přidejte cukr krupice, najemno mleté lískové ořechy, mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a propracujte v těsto. Celé těsto je třeba pořádně propracovat.

02.

Těsto vyválejte pod potravinářskou fólií. Když máte placku vysokou asi 2 milimetry, vykrájejte z ní stejné tvary dle libosti.

03.

Hotové tvary přenášejte na plech na pečicí papír (jde to bez větších problémů) a vše pečte v troubě při 180 stupních Celsia asi 12 až 15 minut (klasicky dorůžova). Mezitím, než vám pečivo vychladne, můžete připravit náplň.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte čokoládu a nechte ji vychladnout tak, aby byla vlažná, přitom ještě trochu tekutá. Většinu čokolády (asi tři čtvrtě) pak zašlehejte s máslem a moučkovým cukrem.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Krém naplňte do zdobičky, stříkejte na spodní stranu upečených koleček nebo kytiček (na tu, kde byl pečicí papír) a přiklápějte druhým kolečkem. Pak už jen na vršek jeptišáků naneste trochu čokolády, „přilepte“ polovinu lískového oříšku a můžete vše pomalu skládat do krabičky. Nechte několik dní uležet v chladu a mlsejte.

Související témata:

Načítám