Článek
Trocha mouky, cukru a kokosu, a rázem je křehká vánoční dobrota na světě. Také jste se nikdy nevrhli do přípravy laskonek jen pro to, že se vám zdála moc složitá? Vsaďte na falešné laskonky podle čtenářky Lucky. Jde v zásadě o rychlovku, která ale chutná pohádkově! A rozdíl skoro nikdo nepozná.

Těstu Lucka věnovala speciální péčiFoto: Mona Martinů
Potřebujete: 250 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 250 g 100% ztuženého rostlinného tuku, 150 g kokosu, na krém 250 g másla, 3 lžíce cukru moučka, 2 vanilkové cukry, 150 g vlašských ořechů, 5 lžic mléka, čokoládová poleva.
Na vále zpracujte hladkou mouku s cukrem, kokosem a tukem. Rostlinný tuk se vyplatí ještě ztuhlý nastrouhat na hrubo, těsto vám pak půjde mnohem lépe vypracovat. Rukama postupně zadělejte hladké těsto. Zezačátku moc nedrží při sobě, ale po pár minutách uvidíte, jak pěkně to jde!

Ze začátku těsto příliš nedržíFoto: Mona Martinů

Za chvíli ale vznikne krásná hmotaFoto: Mona Martinů
Těsto pak musí půl hodiny odpočívat v lednici, to aby vám pak šlo lépe rozválet a nerozpadalo se. Když je uleželé, vyválejte ho na pomoučněném vále na asi tři milimetry vysoký plát. Vykrajujte z něj oválky o průměru zhruba tři centimetry.

Na laskonky si pořiďte malé vykrajovátkoFoto: Mona Martinů

Ořechy spařte mlékemFoto: Mona Martinů
Ty pak pokládejte na plech s pečicím papírem nebo silikonovou podložkou a vše pečte asi 10 minut v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia. „Já si vždy troubu rozpálím na 100 stupňů a až ve chvíli, kdy dám plech do trouby, zvýším teplotu na 170, maximálně 190 stupňů,“ přidává svůj tip Lucka. Laskonky musí zůstat bílé, takže pozor na růžové okraje!

Sponzorem našeho seriálu o pečení je společnost Delta. Děkujeme!Foto: Cerea
Mezitím, co budu stydnout, můžete připravit krém. Ořechy rozemelte najemno, spařte je vroucím mlékem a vyšlehejte s máslem, cukrem a vanilkovým cukrem. Krémem naplňte zdobičku, stříkejte na upečené oválky, vždy přiklopte druhým kouskem a máte hotovo. Zbývá už jen pocákat zlehka čokoládovou polevou, týden uležet v krabici v chladu, a pak hurá ochutnávat a mlsat!

Zdobička je nedocenitelný pomocníkFoto: Mona Martinů

Pak už jen doladit čokoládouFoto: Mona Martinů

Necháte se zlákat laskonkami?Foto: Mona Martinů
Náš seriál se pomalu blíží ke konci. Zbývá už jen pět receptů, které vám během tohoto týdne postupně naservírujeme. Na co se můžete těšit zítra? Péct se budou mandlové tyčinky s malinovou marmeládou a čokoládou. Přijďte se inspirovat!
A ještě tip na závěr: se sponzorem našeho pečení společností Delta můžete hrát o poukázky na nákup módy Mango v hodnotě 10 tisíc korun. Soutěžit můžete ZDE!