Článek
„Jsem trochu nervózní, ale snad se nám to společně povede, těším se,“ přiznala nám Hanka před začátkem pečení. Ono přece jen vypracovávat těsto, vykrajovat nebo zdobit, dívat se do objektivu fotoaparátu a ještě se usmívat, není nic snadného. Společně s Hankou jsme to ale hravě zvládli, a tak se i vy můžete inspirovat dnešním receptem!
Dárečky podle paní Hanky
Na 3 plechy dárečků budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 140 g mletých vlašských ořechů, 1 žloutek, 200 g másla, půl lžičky skořice, hladkou mouku na podsypávání.
Na meruňkovou náplň: 200 ml meruňkové marmelády, 100 g mletých vlašských ořechů, 8 lžic cukru moučka, 20 ml rumu.
Na čokoládovou polevu: 200 g čokolády na vaření, 2 lžíce ztuženého rostlinného tuku (např. Omega), bílou zdobicí polevu v sáčku a perličky.
Hanka těsto vždy zpracovává na velkém válu, spíše než v míse, takže ani toto pečení nebylo výjimkou. Nejdříve na vál nasypte mouku, postupně přidejte změklé máslo, cukr, ořechy, žloutek i skořici a vypracujte hladké těsto. To byste měli správně nechat odpočinout přes noc v lednici, pokud ale nestíháte, vrhněte se rovnou na válení.
Z těsta na pomoučněném válu vytvořte asi 2 milimetry silný plát, ze kterého vykrajujte čtverečky. Ideální je přímo vykrajovátko ve tvaru čtverce, abyste měli všechny kousky stejně velké. Pokud ho ale nemáte, můžete si vypomoci jiným tvarem nebo v nejhorším případě rádýlkem.
Jednotlivé čtverečky vyskládejte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě při 180 stupních Celsia asi 10 minut (cukroví hlídejte, dokud není růžové, potom musí okamžitě z trouby ven). Než vám základ pro dárečky vychladne, umíchejte meruňkovou náplň.
Dokonalá náplň s meruňkami a rumem
V misce promíchejte marmeládu (ne džem, protože v něm jsou kousky ovoce, které by neprošly zdobičkou), jemně strouhané ořechy, cukr a rum. Pokud by byla náplň ještě příliš tekutá, přidejte více ořechů. Upečené čtverečky pak rozdělte na poloviny. Na jednu část postupně zdobičkou nastříkejte meruňkovou náplň a přiklopte druhým čtverečkem. Dejte si pozor, aby navrchu byla vždy hladká strana! Připravené dárečky nechte pár hodin (třeba přes noc) uležet a můžete finišovat!
Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu na vaření s tukem. Vršek každého dárečku v ní namočte a nechte zaschnout na plechu s pečicím papírem. Dárečky sládejte tak půl centimetru od sebe, aby se vám ve finále dobře zdobilo! Teď už chybí jen ono závěrečné zdobení! Bílou čokoládovou polevu rozehřejte, v sáčku vytvořte malou dírku a nejprve na každém dárečku vytvořte ze shora „balicí stuhu“ – tedy křížek, pak až přichází na řadu mašle. Dolaďte stříbrnou perličkou, nechte zaschnout, a pak už jen pečlivě schovejte před nedočkavými strávníky!
I Hanka si za svůj recept z redakce odnesla háček na kabelku, zástěru i fotografii z pečení jako památku! Kdo bude další? Podělte se o svůj recept i vy! Můžete buď přijet k nám do redakce, nebo my přijedeme až k vám domů! A nezapomeňte přijít na www.prozeny.cz i zítra, budou se péct oříškové rohlíčky v čokoládě podle receptu paní Bohunky.