Článek
Postup
01.
Bílky vyšlehejte v tuhý sníh – vyplatí se přidat špetku soli, protože sníh pak bude lépe držet. Poté postupně zašlehávejte moučkový cukr, najemno mleté ořechy a nakonec i mouku. Vznikne krásně našlehané vzdušné těsto.
02.
Připravte si dva plechy, které ideálně vyložte silikonovou pečicí podložkou. Pokud ji doma ještě nemáte (doporučuji pořídit!), použijte pečicí papír, který však navíc ještě potřete olejem. Těsto rozetřete do šířky na oba plechy a pečte v troubě na 150 stupňů Celsia asi 15 minut. Troubu dříve neotevírejte, nebo vám sněhové těsto spadne a budete mít po štafetkách!
03.
Mezitím, co budou korpusy chladnout, můžete připravit krémovou náplň. Do hrnce nalijte mléko, přidejte solamyl, moučkový cukr, vejce a důkladně metličkou zašlehejte. Na vařiči směs zahřejte a krátce povařte, dokud nezhoustne. Chvíli teď budete muset čekat, než vše vychladne. Až bude základ krému studený, zašlehejte do něj máslo.
04.
Upečené placky překrojte napůl. Navrstvěte je na sebe tak, že vždy spodní díl potřete krémem a přiložíte na něj další patro. Vznikne vám tak čtyřpatrový základ, třikrát uvnitř důkladně promazaný. Ostrým (ideálně zoubkatým) nožem ho rozdělte na kostičky. „Vím, že se v cukrárně dříve dělávaly spíše jako stočené ruličky, ale já je odjakživa dělám takhle,“ vysvětlila mi Alenka během pečení.
05.
Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s tukem a štafetky v ní namáčejte dle fantazie a nálady – třeba jen protější hrany nebo celé strany. Nechte na mřížce okapat, ztuhnout a můžete prakticky ihned podávat.