Článek
„Tento skvělý recept jsem získala od své kolegyně z práce,“ hlásila paní Blanka hned ve dveřích redakční kuchyně. „Dělala jsem ho už asi dvakrát a přemýšlím, že tyto ořechové suky zařadím do každoroční sady místo vanilkových rohlíčků (redakční souboj v receptech na vanilkové rohlčíky zde). Nejsou tak pracné a přitom chutnají stejně dobře,“ dodala vzápětí a na mě okamžitě dýchla vánoční atmosféra a dostal jsem na ně nezadržitelnou chuť.
25 statečných
Focení je poměrně hodně produkčně náročné, i proto jsem moc rád, že náš vánoční seriál má sponzora. Je jím společnost Delta, která mimo jiné vyrábí i cereální chleby značky Cerea a podporuje zdravý životní styl. Proto se na některých fotkách objeví ošatka s jejich chleby, na mé zástěře logo Delta a v rámečcích v článku logo a sponzorská hláška.
Dost bylo úvodních slov, tady je první slíbený recept i s postupem a tipy!
Ořechové suky od Blanky (a její kolegyně)
Na 2 plechy potřebujete: 280 g hladké mouky, 230 g másla, 40 g cukru moučka, 150 vlašských nebo lískových ořechů, 2 žloutky, moučkový cukr na obalování, balení vanilkového cukru.
Ořechy nakrájejte nahrubo nebo je nasekejte v mixéru. Postačí i nástavec na tyčový mixér, který na nízké otáčky jen párkrát sepnete. Blanka do suků používá vlašské ořechy, ale tentokrát jsme společně vyzkoušeli malý experiment a nasekali jsme do těsta ořechy lískové. Nebyl to prý až takový rozdíl a chutnaly také moc dobře!
Když máte ořechy nasekané, přidejte je v míse k hladké mouce a máslu, které vám změklo při pokojové teplotě. Zbývá přisypat už jen cukr moučka, přidat žloutky a rukama vypracovat hladké nelepivé těsto. To nechte několik minut odpočinout v lednici, aby se vám z něj později lépe tvořily válečky.
Když je těsto odpočinuté, vždy si z něj oddělte menší část a dlaněmi vyvořte váleček o průměru 1 centimetr. Těsto na válu není třeba podsypávat, protože příliš nelepí. Vzniklé válečky pak ostrým nožem krájejte na kousky asi centimetr široké. „Suky“ pak pokládejte vedle sebe na plech na pečicí papír, vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů (pozor, horkovzdušné trouby na 170 stupňů Celsia!) a pečte asi 10 minut. Cukroví pro jistotu hlídejte, abyste ho nevysušili!
Po vyndání z trouby nechte chvilku odpočinout (postačí asi 3 minuty) a ještě vlažné suky obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. „Nesmí být ani horké, ani studené. Když byste je obalili hned po vyjmutí z trouby, asi by se rozlámaly. Na studených by se zase cukr neudržel,“ upozorňuje Blanka. Vychladlé ořechové suky jen naskládejte do krabice, nechte týden proležet a můžete servírovat na vánoční stůl. Uvidíte, že se po nich jen zapráší!
Tip od Blanky navíc: Marokánky s arašídy
Blanka se s námi podělila ještě o jeden recept – na marokánky! Potřebujete 20 g hladké mouky, 80 g cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g pokrájených arašídů, 100 g kandované pomerančové kůry nebo kandovaného ovoce. Z hladké mouky, cukru a šlehačky uvařte za stálého míchání hustou kaši, po vychladnutí přidejte arašídy a ovoce. Na plech s pečicím papírem tvarujte pomocí lžiček malé hromádky a upečte do středně hněda. Nechte vystydnout na pevné podložce, dejte do krabice nebo mikrotenového sáčku, kde velmi rychle zvláční. Čokoládou je Blanka ani nepotírá (recept na ty, které jsem pekl loni, najdete ZDE), chutnají jí více takto.
První díl vánočního pečení je úspěšně za námi, Blanka si domů jako malou odměnu odnesla háček na kabelku, zástěru s logem a fotografii z focení. Jak se vám líbilo? Už se nemůžete dočkat zítřka? Připraveny jsou originální sladké dárečky od paní Hanky. Věřte mi, takovou parádu jste ještě neviděli!
Stále však hledáme další odvážné ženy, které by se u nás v redakci nebo u sebe doma pochlubily s oblíbeným vánočním cukrovím! Jdete do toho? Napište mi na e-mail michal@prozeny.cz a určitě se domluvíme. Tak ať se nám to letošní pečení podaří (já se moc těším)!